Havuç herkes için faydalı bir sebze fakat hamileler için ayrı bir özelliği var.
Hamilelikte alınan vitaminlerin, bebeğin gelişimini etkiler, bu
vitaminlerin doğal yollardan alınmasını daha yararlıdır. Bizim ülkemiz
için ise vitamin desteği genelde gereksizdir. Birçok sebze ve meyve
günlük ihtiyaçtan çok daha fazla vitamin içerir. Vitaminin fazlası yarar
değil zarar verir bu yüzden bir uzmana danışarak vitamin
kullanmalısınız. Fazla D vitamini yenidoğanda kalsiyum fazlalığına ve
buna bağlı ciddi sorunlara yol açar. A vitamininin ise yağda eriyen bir
vitamin olduğu için aşırı alınması durumunda vücutta depolanır, bu da
bebekte bel kemiği açıklıkları, kemik sakatlıkları, ve idrar yolu
bozukluklarına yol açabilmektedir.
A ViTAMiNi
Sizin ve bebeğinizin tüm vücut dokularının ve
hücrelerinin sağlığına ve büyümesine katkıda bulunur. Gebeliğiniz
süresince normal düzeyde A vitamini sağlamaktadır. Fazla tüketilmesi ise
vücutta depolanmasına ve bebeğin zarar görmesine yol açabilir. A
vitamini en çok havuç, ıspanak, süt, tereyağı, lahana ve biberde
bulunur.
C ViTAMiNi
Yeterli C vitamini gebelik süresince gereksinimi
yaklaşık iki katına çıkan demirin emilimine yardımcı olduğu için
önemlidir. Yaklaşık 1 kupa taze sıkılmış portakal suyu günlük
gereksiniminizin yeterli düzeyde karşılamaktadır. C Vitamini en çok
çilek, kivi, limon maydanoz ve brokolide bulunur.
D VİTAMİNİ
Yeterli düzeyde D vitamini alımına gebelik süresince
ihtiyacınız vardır. Deriniz güneş ışığı ile temas ettiğinde vücudunuz
yeterince D vitamini üretir. D vitamini en çok süt ve süt ürünleri,
sardalya, somon, uskumru, ton balığı ve yumurta sarısında vardır.
DEMiR
Demir eksikliğiyle doğan bebekte meme emmeme ve büyümede
yavaşlama meydana gelebilir. Demiri besinlerden almak çok kilo
yapabileceği için demir tedavisi önerilir. Demirden zengin gıdalar;
kırmızı et, yumurta sarısı, badem, kuru meyveler, mercimek, fındık,
dereotu ve ıspanaktır.
KALSiYUM
Kemik ve diş gelişimi ayrıca kas dokularının kasılma
fonksiyonunun sağlanmasında ve kan pıhtılaşmasında kalsiyum minerali
önemli rol oynar. Günde en az 1-2 bardak süt veya süt ürünlerine yer
vermek gerekmektedir. En fazla kalsiyum içeren besinler, süt ve süt
türevi olan peynir ve yoğurttur. Ayrıca; kuru incir, kuru fasulye,
karnabahar, lahana, ıspanak, yumurta da bulunur.
SU
Günde en az 2 litre temiz ve yumuşak su içilmelidir. Su
organların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle böbrekler ve
bağırsaklar daha düzenli çalışır. Vücuttaki zararlı atıklar daha hızlı
temizlenir. Kişi kendini çok daha iyi hisseder. Çay, kahve bu iki
litreye dahil değildir.
MAGNEZYUM
Kas ve sinir sağlığımızı gösteren bir mineraldir.
Dengeli beslenen bir gebe kadına magnezyum takviyesi gerekmez. Kas
krampları gerçekleşirse düşük dozda magnezyum takviyesi uygulanır.
Fındık, tahıllar, yeşil sebzeler ve kuru fasulye magnezyum zenginidir.
B ViTAMiNi
Gebelikte B12 vitaminine olan gereksinim artmaktadır.
Folik asit desteği da gebelikte mutlaka gereklidir. Embriyo, gebeliğin
ikinci ve on ikinci haftaları arasında yeterli folik asit alamazsa
özellikle beyin ve omurilik ile ilgili anormallikler olmak üzere
doğumsal gelişim bozuklukları görülme riski artabiliyor. Folik asit
doğal olarak limon, mandalina, portakal, ıspanak, brokoli, bamya,
baklagiller ve karaciğerde bulunur.
Gebelik Sürecinde Havuç Tüketmenin Yararları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder