Lazerle Dövme Sildirme

12:56 No Comments

Dövme silme işlemi için lazer ışınları kullanılmaktadır. Dövme silmede kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilir, açık renklerde silinmesi ise daha da zorlaşır. Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek kalmaz ancak hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve yanık şeklinde kızarıklıklar olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamayacağı için uygun seans aralıklarında yaptırmak daha akıllıca olur. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır. Seans aralarında herhangi bir riske karşı yine de güneş koruyucu kullanması önerilmektedir.
İnsanlar, kendileri için o an özel olan şeyleri, daha fazla benimsemek amacıyla değişik şekil ve yazıları kalıcı dövme olarak vücudun herhangi bir yerine yaptırmaktadırlar. Fakat bir süre sonra, dövmenin kişiyi rahatsız etmeye başlamasıyla birlikte dövme sildirmek için değişik çareler aranmaktadır. Dövmenin yaygınlaşmasının ardından, dövme sildirmek için değişik yöntemler de denenmeye başlanmıştır.
Lazerin tıpta kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, dövme silmek amacıyla lazer uygulamalarına başlanmıştır. Ancak; hem lazerle hem de IPL ile yine %100 sonuç veren bir sonuç elde edilememiştir. Yapılan her dövme silme işleminin farklı sonuç vermesi sebebiyle ve riskleri en aza indirmek için dövme silme işlemi kişiye göre değerlendirilmelidir. Öncelikle ten rengi, cilt özellikleri, dövmenin rengi ve vücudun neresinde olduğu önemli kişisel özelliklerdir. Bu özellikler dövme silmek için kullanılacak lazerin enerjisi, ışın verme sıklığı ve ışının dalga boyunu belirlemede önemli bir rol oynar. Bilinçsiz yapılan lazerle dövme silme işlemi, yanığa bağlı kötü yara izlerine yol açabilir.

Ne zaman dövme silme tedavisi uygulanmalıdır?

Dövme alanı, tedaviden sonra güneşe karşı duyarlı ve hassas olacağı için güneş görmemesi gereklidir. Bu nedenle, lazerle dövme silme tedavisi için en uygun zaman dilimi havanın kapalı olduğu sonbahar ve kış mevsimidir. Güneşten ya da solaryumdan bronzlaşmış ciltte renk açılıncaya kadar tedavinin ertelenmesi daha uygun olur.

Dövme nasıl silinir?  

Dövme silme için kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Q-switched Nd:YAG lazer Q-switched Nd:YAG lazer değişik renkler ve dalga boylarındaki lazer ışınlarıyla dövme silmede en geniş renk spektrumununda etkili olan teknolojilerdendir. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilir, açık renklerde silinmesi ise daha da zorlaşır. Çoğu zaman dövmeler birden fazla renkte olurlar. Dövmelerdeki değişik renkleri deri altına demir, karbon, civa, kadmiyum, kobalt, krom ve titanyum bileşikleri verilerek oluşturulur. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Koyu renkler de siyah renk gibi lazer tedavisine cevap verdiğinden kolay sonuç alınırken, sarı, yeşil v.b. renkler daha spesifik ışık dalga boyu emebildiğinden daha zor ve daha uzun sürede tedavi edilebilirler.
Silinecek dövmenin bulunduğu bölge, yüz gibi kanlanması iyi ve derisi ince olan bir bölgeyse tedaviden sonra iyileşme daha hızlı olur. Bu da daha yüksek enerji verilerek çalışmaya imkan tanırken, daha kolay ve daha kısa sürede sonuç alınabilir. Ancak gövde, kol ve bacaklar gibi kalın derili alanlarda işlem daha uzun sürer ve daha çok seans uygulayarak sonuç alınabilir. Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve kızarıklık olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamaz. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır. Seans aralarında herhangi bir riske karşı yine de güneş koruyucu kullanması gerekir.


0 yorum:

Yorum Gönder