TEOG'da 1.5 milyona yakın öğrencinin sınav heycanı başladı. Peki, TEOG puan hesaplama nasıl yapılır. MEB, TEOG sınav sonuçları ne zaman açıklanacak.
TEOG'da 1.5 milyona yakın öğrencinin sınav heycanı başladı. Peki, TEOG puan hesaplama nasıl yapılır. MEB, TEOG sınav sonuçları ne zaman açıklanacak.TEOG maratonu bugün başladı. Bu sınavda bir ilk de yaşanıyor. Peki TEOG'da puan hesaplama nasıl yapılacak? TEOG puan hesaplama detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.İşte TEOG sınavının açıklanacağı tarig ve TEOG sınavı hakkında detaylı bilgiler. 8. Sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2014 - 2015 eğitim ve öğretim yılı için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı başladı. Bugün Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi sınavları yapılacak. Fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları da yarına kalacak. Sabah saat 09.00'da başlayan sınavlar saat 12.00'de tamamlanmış olacak. 1 milyon 287 bin öğrenci bugünkü sınavda ter döküyor. Peki TEOG puan hesaplama nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre hesaplamalar şöyle yapılacak:
TEOG sınavlarından alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
HER ÖĞRENCİ KENDİ OKULUNDA GİRİYOR
Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Bu yıl A, B, C ve D olmak üzere dört kitapçık var. Her oturumda öğrencilere 20 soru için 40 dakika süre verilecek. Her sınavdan sonra öğrenciler dinlenecek. Yanlışlar doğruları etkilemeyecek.
SINAVA GİREMEYEN ÖĞRENCİYE MAZERET SINAVI
Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak. Ortak yapılan sınavlar, her dönem 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak. Ortak sınavlar iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek, ders yapılmayacak.
ENGELLİLER İÇİN TEKLİ SINAV
Bedensel ve zihinsel engelli çocuklar istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda sınava girebilecek.
TEOG KİTAPÇIK SAYISI 4'E ÇIKTI
TEOG'da kopya olaylarının önüne geçmek için tedbir önlemleri artırıldı. Bu kapsamda, geçen yıl iki olan kitapçık sayısı, bu yıl A, B, C, D olmak üzere 4'e çıkarıldı.
Ayrıca geçen yıl bilgisayar ortamında yapılan kopya taraması kaldırıldı. Bu yıl kopya tespiti salon görevlilerinin sorumluluğuna verildi. Ayrıca Bakanlık yayınladığı genelgede sınavların sorunsuz gerçekleşmesi için alman güvenlik önlemlerini de açıkladı.
İşte o önlemler:
- Sınavlar aynı anda yapılacak.
- Sınav günleri okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan, o gün dersi olan öğretmenler de saat 09:00'da okullarında hazır bulunmak zorundalar.
Öğretmenler kendi okullarında
- Öğretmenler sınavda kendi okulları ve branşları haricinde görev alacaklar.
Sınavla ilgili bilinmesi gerekenler:
1) ORTALAMA HESABI: Sınavlar ve ödevlerden alınan puanların aritmetik ortalamasıdır.
ORT=(SP1+SP2+SP3+PP+PRP)/5
Ortalama(Türkçe) = ( 75 + 85 + 70 + 75 ) / 4 = 76.2500
2) AĞIRLIKLI ORTALAMA HESABI: Her ders için hesaplanan ortalamaların, o dersin haftalık ders saatine çarpımının, ders saatleri toplamına bölünmesi ile elde edilen değerdir.
AORT=(ORTxDS)/Toplam Ders Saati
Ağırlıklı Ortalama(Türkçe) = ( 76.2500 x 5 ) / 28 = 13.6161
3) YILSONU BAŞARI PUANI: Her iki dönemde, her ders için hesaplanan ağırlıklı ortalama toplamlarının, aritmetik ortalamasıdır. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.
Yılsonu Başarı Puanı=(1.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı + 2.Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı)/2
1. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 76.4137
2. Dönem Ağırlıklı Ortalama Toplamı = 80.0446
Yılsonu Başarı Puanı = ( 76.4137 + 80.0446 ) / 2 = 78.2292
AĞILIKLANDIRILMIŞ ORTAK SINAV PUANI: Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.
1.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP1)
OSP1 = ((( (SPTürkçe x AKTürkçe + SPMat x AKMat + SPFen x AKFen + SPİnk.Tar.x AKİnk.Tar. + SPYab.Dil x AKYab.Dil + SPDin x AKDin) / AKTop.) / 100) x 700)
= ((( (85x4 + 35x4 + 90x4 + 85x2 + 60x2 + 75x2) /18) / 100) x 700)
= 497.7778
2.Dönem Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (OSP2)
= ((( (90x4 + 75x4 + 70x4 + 80x2 + 70x2 + 75x2) /18) / 100) x 700)
= 540.5556
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) = (OSP1 + OSP2) / 2
= (497.7778 + 540.5556 ) / 2
= 519.1667
Yerleştirmeye Esas Puan: 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.
Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) = ( YBP8 + YBP7 + YBP6 + AOSP ) /2
= (78.2292 + 68.9781 + 75.8759 + 519.1667 ) / 2
TEOG SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
TEOG sonuçları için MEB, OCak ayını işaret ediyor. Dün ve Bugün yapılan sınavların sonuçları yaklaşn bir ay sonra açıklanmış olacak.
TEOG FEN VE TEKNOLOJİ SORULARI
Tablo sorularında öncelikle soruya odaklanılıp ardından soruyu okumalısınız. Eşleşme sorularında, eşleşmeleri tablonun yanına yazmanız faydanıza olacaktır. Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.
YABANCI DİL SORULARI
Yabancı dil sorularını çözebilmek için Türkçe dil bilginizin iyi olması size artı puan katacaktır. "Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin. Paragraf sorularından önce şıkları okuyun.
İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORULARI
Kurtuluş Savaşı dönemi TEOG'da yoğun olarak soru çıkan kısımlardan. Antlaşma sorularına bakarken, “Antlaşmanın amacı” ile “Maddeler hangi nedenden oluşturuldu?” sorularını aklınıza getirin.
TEOG sınavında bunlara dikkat edin
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı ailelerde ve çocuklarda büyük stres oluşturmaya başladı.
Yurt genelinde 2014 2015 yılı için ilk 6 derslik 26 Kasım ve 27 Kasım da gerçekleşecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına saatler kaldı.
TEOG sınavına az bir zaman kala öğrencileri ve velileri heyecan sarmaya başladı. Öğrencilerin geleceğini etkileyecek olan sınav için son hazırlıklar yapıldı.
TEOG Sınavı'nda başarıyı etkileyen en önemli etkenler arasında sınav stresi geliyor. Milyonlarca çocuğu ve aileyi ilgilendiren sınavda sıkça yapılan hatalar olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Uzman Psikolojik danışman ve Pedagog Seçil Özcan, TEOG sınavının çocuklar kadar ailelerinde büyük sorumluluk altına girdiğini ve çocukların üstüne gidilmemesi gerektiğini belirterek devam etti;
“Sınav sırasında soruyu anlamak soruyu çözmek demektir. Aceleci olmadan sorunun ne istediğini en iyi şekilde kavramak gerekiyor. Her testin ilk beş sorusunda hata oranı yüksek olabilir. Bu yüzden testi bitirdikten sonra daha sakin olacağınız için o ilk beş soruya tekrar dönün. Aileler son gün artık çocuklarına ders çalışın diye baskı yapmasınlar” dedi.
DİKKATİNİZİ KONTROL ALTINA ALIN
Önemli bir sınava girecek olan öğrencilerin dikkatin önemli bir faktör olduğunu unutmamaları gerektiğine vurgu yapan Özcan,
“Uzun sorulardan çocuklar genelde korkar. Burada önemli olan çocukların soru kökünü iyi anlamaları. Bu yüzden soru kökünü dikkatli ve doğru okumaları gerekiyor. Sorunun ne istediğini tespit ettikten sonra zamanı ayarlamanız gerekiyor. Sınavda sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğinin kullanılması gerekiyor. Zamanı iyi kullanmak adına boş bıraktığınız soruları işaretleyerek geçildiğinde tekrar soruları gözden geçirip kontrol yaparken cevaplamaya çalışmak gerekir.
Matematik sorularında daha çok çocuklar sıkıntı yaşıyor. Matematikte de işlem yapmaya başlamadan önce problemi anlayarak zihinde gerçekleştirmek gerekiyor” dedi.
SINAV SIRASINDA DERİN DERİN NEFES ALIN
Sınav sırasında gerçekleşen dikkat dağınıklığı öğrenciyi bekleyen en büyük tehlikedir. Sınav sırasında dikkatiniz dağılırsa gözünüzü kapatın ve burnunuzda 5 defa derin nefes alın ve yavaşça verin. Bu işlem zihninizin çalışma hızını arttıracağını söyleyen Özcan,
“Sakin olmak kendinize güvenmek ve soruyu küçümsememek gerekiyor. Soruyla zıtlaşmamak çok önemli bir yöntemdir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun çok kolay olan sorusunda hata yapabilirsiniz. Soruyu okuduktan sonra 2 saniye kadar bekleyip düşünüp sakince işleme başlayın. Hızlı çözmek istemenizde panik yapmanıza dikkatinizin dağılmasına sebep oluyor” dedi.
SÜREYİ SON ANINA KADAR KULLANIN
Sınavı bitirip hemen sınavdan çıkma isteğinin konsantrasyon kaybına sebep olacağının altını çizen Özcan, “Her bir soru için 2 dakika düşünme işlemi yapma süresi var. Yapılması gereken tek şey ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar verimli bir şekilde kullanmak” dedi.
SINAVDA BUNLARI YAPIN
Sayfa sayfa kodlamak, hatayı en aza indirgemek ve zamanlama açısından en ideal olanıdır.
Sınav sorusunu okurken 'Değildir', 'Olamaz' gibi ifadelerin altını mutlaka çizin.
Bilginin yorumlandığı sorular, fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular olduğu için hata soru türlerinde ilk sırada bulunuyor.
Soruları okurken parmak ya da kalem kullanın. Ancak (1+1) kuralını uygulayarak… okuduğunuz sözcükten 1 fazlasını görmeye çalışın ve parmağınızı oraya sürükleyin, bu okuma hızınızı en az %50 arttıracaktır.
Özellikle grafik veya tablo sorularında mutlaka üstte verilen bilgiyi okuyun. Bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.