Kürdan, dondurma çubuğu, çöpşiş çubuğu, doktor çubuğu ve Uzakdoğuluların kullandığı yemek çubukları…
Tüm bunların üretim teknikleri birbirine oldukça yakın. İlk üretim örnekleri saz kamışından yapılırken, şimdi gelişmiş tipleri, baskılı modelleri ve hijyenik çeşitleri artık tabii ki otomatik makinelerde yapılıyor.
Hatta bazı parçaları birleştirerek çeşitli dokumalar üreten, “ahşap perdeler”, “sanat yapıtları” meydana getirenler de mevcut. Kimi hobi meraklıları ise özel kesim kürdanlardan “elişi maketler” dahi yapıyor. Uçak, otomobil ve gemi maketçiliği…
Son yıllarda ise minyatür bayraklar için çubuklar yapılıyor, kokteyl malzemelerinde çokça kullanılıyor. “Kanepe türü sandviçlerde” tüketim oldukça fazla…
Ancak projenin iki yüzü var. Kürdan ve benzerlerini üretip satmak ya da oldukça basit olan kürdan makinelerini üreten küçük bir sanayi işletmesi kurup dünyaya açılmak!
Kürdan Deyip Geçmeyin!
Kafanızda bir fikir oluşması için önce bildiğimiz kürdandan başlayayım. Klasik kürdanlar artık sert ağaçlardan yapılıyor. Doğal renginde veya çeşitli renklerde üretmek mümkün. Hatta desenli, baskılı olanları da mevcut… Sert ağaçlar budaklarından arındırıldıktan sonra freze makinelerinde belli bir ölçüye getiriliyor. Sonra kürdan makineleri bunları özel boylarda kesip uçlarını sivriltiyor. Akabinde el değmeden paketleme makinelerine gönderen bağlantı elemanları devreye giriyor. Gerekirse hijyen açısından tek tek poşetlemek de mümkün bu sistemde.
Klasik yemek kürdanları yanında özel amaçlı kürdanlar yapmak da mümkün. Sushi tüketiminde kullanılan çubuklar bunun örneklerinden.
Kürdan Makinesi Yapmak İmkansız Değil
Kürdanlardan sonra en çok tüketilen ağaç menşeli ürün dondurma çubukları.
Üretim kalıp değişiklikleriyle neredeyse aynı tekniğe dayanıyor. Çubukların üzerine yüksek ısı etkisiyle baskı yapmak da mümkün. Kürdan ve benzeri materyali üreten makineler artık batıda pek üretilmiyor. Oldukça ucuz olan bu makinelerin üretimi tamamen Çin’in eline geçmiş durumda. Çin’de onlarca kürdan makinesi üreticisi var. Aslına bakarsanız kürdan makineleri çok da teknoloji gerektiren karmaşık sistemler değil. Hatta Çinlilerin ürettiği makinelerin daha düzgün formlarda bizde üretilmesi de mümkün.
Milyarlarca ifade edilebilecek tüketimi olan kürdan ve benzeri çubukları üretmeyi düşünen girişimcilerin ufak bir araştırmayla makine dizaynlarına ulaşacaklarını sanıyorum.
Daha küçük çapta iş yapmak isteyenler ise bu makinelerden bir ya da birkaçını tedarik edip kürden ve benzerlerinin üretimine geçebilirler.
Kısacası kürdan ve benzeri malzemeyi üretmek hem kolay hem de pazarı hazır olan bir iş. İster makinesini yapmayı düşünün, isterseniz sadece kürdan üretmeyi.
Türk insanının genelde yemekten sonra anında eline aldığı malzemedir kürdan. Dişleri temizlemek için kullanılan bu gerecin dişlerde çürümeye yol açtığını ve diş etlerinize zarar vermemek için bu alışkanlıktan kaçınmanız gerektiğini söylemek, ardından yazımızın devamına geçmek istiyoruz.
Diş temizlemek için değil, özellikle mutfakta küçük atıştırmalıklar hazırlarken, evinizde minimal bölgeleri temizlerken ve benzeri şeylerde kullanabileceğiniz kürdanlar minik ağaç parçalarıdır elinize aldığınızda da anlayabileceğiniz gibi.
Ancak bu minik ağaç parçalarının, kocaman ağaçlardan nasıl üretilebildiği birçok kişi için merak konusudur. Artık fabrikalarda sistematiğe bağlansa da birçok kişi için kürdan nasıl yapılır sorusu tam bir muammadır. Gelin, beraber öğrenelim.
Kürdan üretimi, aslında sistemi çok basit olan makinelerle üretilen ve pazarı dondurma çubukları, çöp şişler gibi ağaç materyali olan diğer ürünlerle beraber pazarı hazır olan bir alan. Bu pazarın çoğunluğu da şu an birçok şey gibi Çin’de. Batı’da pek üretimi yapılmayan kürdanlar artık Çin’in kontrolünde.
Kalın ağaçlar fabrikaya getiriliyor. Ardından budaklarından ayrılıyor ve makinelerde belli bir ölçüye getiriliyor. Ardından kürdan makineleri devreye giriyor. Kürdan makineleri sayesinde belli bir ölçüye getirilen ağaç parçaları inceltilip kürdan boyutuna getiriliyor ve uçları sivriltiliyor. Ardından ya belli bir miktarda ya da tek tek paketlemeye gönderiliyor, sonra da fabrikadan çıkıyor. Size de bu kürdanları dişlerinizde değil, ikramlarınızı daha eğlenceli ve klas bir şekilde sunmak için kullanmak kalıyor.
Kürdan Kebabı Tarifi
Malzemeler
- yarım kilo kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 6 adet patlıcan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 1/2 demet maydanoz
- karabiber
- pul biber
- kekik
- kimyon
- tuz
üzeri için ;
2 adet domates
2 adet biber
2 adet biber
sosu için ;
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
2 su bardağı su
köftesi için ; yoğurma kabının içerisine kıyma, ince doğranmış kuru soğan, galeta unu, yumurta, baharatlar, sarımsak ve tuz eklenerek yoğurulur. Küçük küçük köfteler yapılır ve sıvı yağda kızartılır. Patlıcanlar alacalı soyulur ve ince uzun olarak dilimlenir (1 patlıcandan 4 dilim yapılır) ve kızartılır. İki patlıcan dilimini çapraz şekilde koyduktan sonra orta kısmına 1 adet köfte yerleştirilir ve iki yandan da ortada birleşecek şekilde kapatılır. Üzerine bir dilim biber ve domates eklenip kürdan batırılır ve tepsiye alınır, Diğer patlıcan ve köfteler de aynı şekilde yapılarak tepsiye dizilir. 1 yemek kaşığı salça ve 2 su bardağı su karıştırılarak sos yapılır ve patlıcanların üzerine gezdirilir. 200 derecede pişirilir. Afiyet olsun…
0 yorum:
Yorum Gönder