1-PROJE TEKLİFİ
Amaç: Ardahan’da
kurulacak makarna tesisi, Doğu Anadolu Bölgesi’nde makarna tesisi olmayışı ve
önemli bir pazar olan BDT ülkelerine yakın olmasından dolayı kurulması
amaçlanmıştır. Projenin Ardahan’da istihdama ve gelir düzeyinin artmasına
olumlu etkilerde bulunması beklenmektedir.
Projenin Tanımı: Doğu Anadolu Bölgesi’nde makarna üretim tesisi kurulması ve bölgenin
ekonomik olarak gelişiminin sağlanması.
Projenin Kapsamı: Makarna sektörünün yapısı ve rekabet koşulları, sektörel kapasite, yurt
içi tüketim, dış pazar olanakları ve hammadde tedariki konuları incelenerek
tesisin inşaası ve 15.500 Ton/Yıl üretim
ile iç ve dış pazara satış yapılması hedeflenmektedir.
Yöntemler: Net Bugünkü Değer Analizi, İç Karlılık Oranı
Analizi, Geri Ödeme Süresi Analizi, Başa Baş Noktası Analizi, İstihdam Etkisi
Önemli Kilometre Taşları:
Proje planlama aşamasının kilometre
taşlarını oluşturan ana başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz
·
Fizibilite: Türkiye’de makarna tüketiminin
araştırılması, mevcut pazarda kapasitenin değerlendirilmesi, ihracat için
Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarların araştırılması ve ihracat için gümrük
tarife pozisyonlarının incelenmesi
·
Arazi Seçimi: Hammadde kaynaklarına yakınlığının ve
dış pazara yakınlığı lojistik olarak
konumunun değerlendirilmesi.
·
Bina İnşaatı: Üretim ve idari bölümlere yeterli
olacak şekilde tesisin kurulması.
·
Makine Alımı: Üretimde kullanılacak teknolojinin,
üretim tekniğinin ve bunun için gerekli makine ve ekipmanların belirlenmesi ve
tüm makarna üretim makineleri ve teçhizatlarını komple temin edilmesi.
·
Makine Montajı: Üretim tesisinin hat olarak komple
montaj yapılması ve eğitiminin verilmesi.
·
İşletmeye Alma: İşe alınan personelin eğitilmesi ve
test üretiminin başlatılarak gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanması ve tesisin
üretime hazır hale getirilmesi
Kaba Proje Planı ve Uygulama Takvimi:
Proje
Süresi 10 Ay
|
||||
Arsa
Yatırım Araştırması
(2
Ay)
|
Etüt
ve Proje Çalışması (1 Ay)
|
İnşaat
İşleri (4 Ay)
|
Makine
ve Teçhizat Seçimi ve Alımı (2 Ay)
|
İşletmeye
Alma
(1
Ay)
|
|
Proje Değerlendirme
|
Ana Fabrika Bina İnşaası
|
İhale Süresi Ve Alım
|
Personel Alımı
|
|
Proje Çizimi
|
İdari Bina İnşaası
|
Taşıma
|
Makine Eğitimi
|
|
|
Yardımcı Tesislerin İnşaası
|
Montaj
|
Deneme Üretimi
|
|
|
Alt Yapı Çalışması
|
|
|
|
|
Çevre Düzenlemesi
|
|
|
Proje
Süresi
|
2.
AY
|
3.
Ay
|
7.
Ay
|
9.
Ay
|
10.
Ay
|
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|||||||
Arsa Yatırımı Araştırması
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60
Gün
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etüt Ve Proje Çalışması
|
|
|
|
|
|||||||||
|
Proje Değerlendirme
|
|
10
Gün
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Proje Çizimi
|
|
|
20
Gün
|
|
|
|||||||
İnşaat İşleri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|||||
|
Alt Yapı Çalışması
|
|
|
|
10
Gün
|
|
|
||||||
|
Ana Fabrika Bina İnşaası
|
|
|
|
|
80
Gün
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yardımcı Tesislerin İnşaası
|
|
|
|
30
Gün
|
|
|
||||||
|
İdari Bina İnşaası
|
|
|
|
|
|
|
25
Gün
|
|
|
|
|
|
|
Çevre Düzenlemesi
|
|
|
|
5
Gün
|
|
|
||||||
Makine ve Teçhizat Seçimi ve Alımı
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İhale Süresi Ve Alım
|
|
|
|
30
Gün
|
|
|||||||
|
Taşıma & Gümrük
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30
Gün
|
|
|
|
|
Montaj
|
|
|
|
|
30
Gün
|
|
||||||
İşletmeye Alma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
Personel Alımı
|
|
|
|
|
30
Gün
|
|
||||||
|
Makine Eğitimi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15
Gün
|
|
|
Deneme Üretimi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15
Gün
|
2-PROJE KARTI
Proje Adı:
|
Ardahan İli Makarna Tesisi Kurulumu
|
||
Başlangıç Tarihi:
|
01.01.2014
|
Bitiş
Tarihi:
|
01.11.2014
|
Projenin Amaçları:
|
Planlanan zamanda tesisin tamamlanarak
BDT ülkelerine ve iç piyasaya ürün tedariği hedeflenmektedir. Bu projenin maliyeti 4.750.000 $ olarak
bütçelenmiştir ve 60 kişi istihdam etmesi hedeflenmiştir.
|
||
Yaklaşım ve Sonuçlar
|
·
Projenin
Ardahanda istihdamı ve gelir seviyesinin artmasını sağlamak
·
Üretimin
%20 sini ihraç etmek.
·
Bölgede
mevcut durumda üretim yapan irmik tesislerindeki atıl kapasitenin
kullanılmasını sağlayarak, hammadde tedarikçilerinin verimini artırmak.
·
%60
kapasite kullanımı ile üretime başlayarak 4 yıl sonunda %75 ve üzerinde bir kapasite
ile çalışmak.
·
Kapasite
kullanımının %45in altına düştüğü durumda da karlılığını sürdürmek.
|
||
Görev
ve Sorumluluklar
|
|||
İsim
|
Görev
|
Sorumluluk
|
|
AAA
|
İşveren
|
Proje için gerekli finansmanı sağlamak.
|
|
BBB
|
Ceo
|
Projeyi yönetmek ve birimler arası koordinasyonu
sağlamak
|
|
CCC
|
Üretim Müdürü
|
Hammadde ve üretim tekniği ve tesis
kurulum analizi
|
|
DDD
|
Teknik Ekip Sorumlusu
|
Makinelerin kurulumu ve devreye
alınmasını sağlamak.
|
|
EEE
|
Satın Alma Müdürü
|
Proje için gerekli makine ve tehçizatı
almak.
|
|
FFF
|
Pazarlama Müdürü
|
Üretilen ürünün satışını sağlamak
|
|
HHH
|
Personel Müdürü
|
Personellerden sorumludur.
|
|
GGG
|
İnsan Kaynakları Müdürü
|
Personel işe alımını sağlamak
|
4-PROJE PLANI
Proje
Yönetim Planı Bölümleri
|
|||||||||||
|
GİRİŞ
|
PROJE
ORGANİZASYONU
|
YÖNETİMSEL
PROSESLER
|
TEKNİK
PROSESLER
|
İŞ
PAKETLERİ, ÇİZELGE ve BÜTÇE
|
||||||
KONULAR
|
|
|
|
·
Makine
Montajları
·
Alt
yapı inşaası
|
|
||||||
5-PAYDAŞ ANALİZİ
Paydaş
|
Projedeki Payı
|
Projedeki Potansiyel Etki Derecesi
|
Projenin Paydaştan Beklentileri
|
Paydaşların Gözlemlenen Tutumları /
Riskler
|
Paydaş Yönetim Stratejisi
|
Görevi
|
İşveren
|
Finansmanı sağlamak
|
Yüksek
|
Proje için gerekli finansmanı sağlamak
|
Gerekli finansmanı zamanında
sağlayamaması
|
Proje hakkında genel kontrolleri yapmak
|
İşveren
|
Ceo
|
Fabrikanın idari işlerini yürütmek.
|
Yüksek
|
Gerekli toplantıları yapıp birimler
arası koordinasyonu sağlamak
|
Proje ekibinin fazlasıyla teknik olması
|
Projeye katkı sağlayacak toplantılar
yapmak ve projeyi yönetmek
|
Proje Müdürü
|
Çalışanlar
|
İşletmeyi devreye alma ve üretimi
sağlama
|
Yüksek
|
Kaliteli ürün üretimini sağlamak
|
Kalifiye personel olmayışı
|
Üretimi sağlamak
|
Üretim
|
İrmik Üreticileri
|
İşletmeye hammadde tedariği sağlamak.
|
Yüksek
|
Üretim için hammadde sağlamak
|
Hammadeyi zamanında sağlayamaması
|
Üretimi sağlamak
|
Tedarik
|
Şekil 1 ORGANİZASYON ŞEMASI
6-WBS
1. Yer Seçimi
|
|
1.1 Arsa Araştırması
|
|
1.2 Çevresel Değerlendirme
|
|
1.3 Alım İşlemleri
|
|
2. Etüt ve Proje Çalışması
|
|
2.1 Proje Değerlendirme
|
|
2.2 Proje Çizimi
|
|
3. İnşaat İşleri
|
|
3.1 Alt Yapı Çalışması
|
|
3.2 Fabrika Bina inşası
|
|
3.3 Yardımcı Tesis İnşaası
|
|
3.4 İdari Bina İnşaası
|
|
3.5 Çevre Düzenlemesi
|
|
4. Makine Alımı & Montaj
|
|
4.1 Üretime uygun makine araştırma
|
|
4.2 İhale ve alım süreci
|
|
4.3 Taşıma ve gümrükleme
4.4 Yerleşim Planı
|
|
4.5 Montaj
|
|
5. İşletmeye alma
|
|
5.1 Personel değerlendirme ve alım
|
|
5.2 Makine Eğitimi
|
|
5.3 Deneme üretimi
|
1. KRİTİK YOL ANALİZİ
2. PLANLANAN MALİYETLER
Bütçe Kategorisi
|
Maliyet
|
Açıklama
|
Arsa Yatırımı
|
15.970 $
|
20.000 m^2 alan
|
Etüt ve Proje Giderleri
|
17.980 $
|
Yapılan etüt, ekonomik ve teknik
araştırma için
|
İnşaat Harcamaları
|
770.740 $
|
Ana fabrika binası ve idari bina için
|
Çevre Düzenlemesi
|
40.000 $
|
Arazi düzenlemesi ve alt yapı çalışması
|
İşletmeye Alma Giderleri
|
28.000 $
|
15 gün deneme üretimi için
|
Hammadde Giderleri
|
4.519.800 $
|
Fire dahil hammadde gereksinimi 16.200
ton (0,279 $/kg)
|
Ambalaj Malzemesi
|
1.033.850 $
|
0,5 kg / 5 kg ve 25 kg'lık paketler için
ayrı ayrı
|
Elektrik Tüketimi
|
249.191 $
|
4.800.00 kwh/yıl
|
Su Tüketimi
|
3.000 $
|
7.500 m^3/yıl
|
İşçilik Giderleri
|
201.829 $
|
60 çalışan için
|
Bakım Giderleri
|
148.796 $
|
|
Genel Giderler
|
62.815 $
|
|
3. RİSK LİSTESİ VE RİSK ÖNLEM RAPORU
No
|
Risk
|
1
|
Sert doğa koşulları
|
2
|
Ulaşım dezavantajı
|
3
|
Kalifiye personelin bulunamaması
|
4
|
Makarnaya alternatif evde üretilen
gıdalar
|
5
|
Bölgenin verimsiz olduğu durumlarda
dışardan hammadde tedariği
|
Risk
Önlemleri
Sert doğa koşulları oluşabileceğinden
projenin önemli noktası olan fabrika inşaasını ve montajını yaz aylarına
ayarlanmalıdır. İnşaat süresinin uzaması durumunda dahi makinelerin belirlenen
tarihlerde fabrika yerleşim yerine nakil etmeli ve burada inşaatın bitimine
kadar uygun bir alanda depolanmalıdır. İnşaat bitiminde içeriye alınarak montaj
edilebilir.
İlde kalifiye eleman bulunamadığında yakın
çevreden eleman istihdam edilmeli veya uzman personel getirtilerek eğitim
verilmeli ve tecrube kazandırmalıdır.
Evde üretilen gıdalarda ise ürünleri daha
çok çalışan kesimlerin olduğu bölgelerde pazarlamaya gidilmelidir. Kuraklık
veya uygun yetiştirme koşulları olmadığı varsayımları içinfabrika yakınına
uygun sülo yapılarak hammadde tedariğini stoklu bir şekilde çalışmak
gerekmektedir.