Siverek'te eşekler buz tuttu

16:38


 

EVLİYA ÇELEBİ’NİN DONAN KEDİSİ GİBİ

Evliya Çelebi de ünlü eseri Seyahatname’de Erzurum’un soğuğundan bahsederken, bir kedinin damdandama atladığı sırada havada donduğunu ve ancak ilkbahar geldiğinde buzlarından çözündüğünü yazmıştı.

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde soğuk ve karlı havada başıboş eşekler buz tuttu. İşte şoke eden kareler.

Gördükleri manzara karşısında şaşıran köylüler, eşekleri ahıra götürdü.

Siverek’e 35 kilometre uzaklıktaki Karlık Köyü’nde, dün geceden itibaren etkisi gösteren soğuk ve kar yağışı nedeniyle tarlalardaki başıboş 5 eşek buz tuttu.

 

Köyün 1 kilometre dışındaki boş alanda soğuktan korunma içgüdüsüyle birbirine sokulup hareketsiz kaldıkları sanılan eşekler, köylüler tarafından ahıra götürüldü.

Siverek'te en yüksek sıcaklık -2 derece olarak ölçüldü.

Öte yandan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kar nedeniyle köy yolları ve Siverek-Diyarbakır karayolu ulaşıma kapandı.

Siverek ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yaklaşık 40 köy ve mezra yolunda ulaşım sağlanamıyor. Siverek'te sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Siverek'e bağlı yaklaşık 40 köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi yetkililerinin yol açma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kar yağışının devam ettiğini, sürücülerin zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Öte yandan Siverek-Diyarbakır karayolu 44 kilometresinde aşırı kar yağışı ve tipi yüzünden karayolu ulaşıma kapanırken, araçlar mahsur kaldı. Siverek istikametinden Diyarbakır istikametine gitmekte olan araçlar ise yolun kapalı olduğu bilgisi üzerine tesislerde beklemeye başladı. Yetkililer kar yağışı ve buzlanmadan dolayı sürücülerin zincirsiz yola çıkılmaması uyarısında bulunuldu.

 

 

 

Devamını Oku...


Dövmeleri güneş görmeyen yerlere yaptırın

16:16

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Aktaş, dövmelerin cilt kanserine yol açabileceğini söyleyerek, "Yine de yaptırmayı düşünenler, kimyasal madde kullandırmasın. Dövmelerini sildirmek isteyenler ise kesinlikle lazerle aldırmasın. Plastik cerrahlara müracaat ederek doktor gözetiminde lekelerini sildirebilirler" dedi.

Prof. Dr. Ekrem Aktaş, "Ülkemizde yapılan dövmelerde kullanılan maddeler deride bazen çeşitli reaksiyona yol açar ve bağ dokusunu arttırarak deride kabarık (keloid) çirkin görüntülere sebep olabilirler. Nadiren de deri kanserine de sebep olmaktadır. Özellikle yabancı ülkelerde kullanılan civalı ve kadmiyumlu bileşiklere bağlı dövmeler güneş gören bölgelerde deri kanseri oluşturmaktadır" dedi. Dövmelerin lazerle sildirilmesinin deri kanseri riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Aktaş, şu uyarılarda bulundu:
BİRİNCİ TAVSİYEMİZ: DÖVME YAPTIRMAYIN  

"Dövme şekilleri toplumdan topluma ve geleneklere göre değişiktir. Tuali vücut, fırçası iğne olan dövmeler; sırt, göğüs, kollara ve bacaklara yapılan çiçekler, kalpler, bayraklar, burçlar, bazı hayvan ve böcek figürleri ve bazıları psikolojik duruma göre ejderha, yılan, akrep gibi şekillerden oluşmaktadır. Kişiler, psikolojik durumları değişince bunların silinmesini istemektedirler. Konuya bilimsel olarak yaklaşmak gerekirse tavsiyelerimizi şu şekilde sıralayabiliriz: Birinci tavsiyemiz; dövme yaptırılmamalıdır. İkinci tavsiyemiz; önerimize uymayanlar, hiç olmazsa güneş görmeyen bölgeleri tercih etsinler. Üçüncü tavsiyemiz; her türlü yan etkisini göz önünde bulundurarak yine de yaptırmayı düşünenler, kimyasal madde kullandırmasınlar. Dördüncü tavsiyemiz; daha önce bu bilimsel bilgilerden haberdar olmayanlar dövmelerini sildirmek isterse, kesinlikle lazerle aldırmasınlar. Çünkü lazerle alınan dövmelerden sonra yapıldığı yerde deri kanseri görülme riski daha yüksek olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu durumda olalar, plastik cerrahlara müracaat ederek doktor gözetiminde lekelerini sildirebilirler."
Devamını Oku...