fötr şapka

07:53 No Comments



Fötr sözcüğü Victorien Sardou’nun bir 1882 yılı oyununun başlığından gelir. Prenses Fédora, oyunun baş kahramanı, oyunda fötr’e çok benzer bir şapka takmıştır.
Yirminci yüzyılın başlarında fötr, şıklığı, takanın başını rüzgardan ve hava şartlarından koruması ve kullanılmadığı zaman katlanabilmesi gerçeğiyle şehirlerde popüler hale gelmişti. Şapka, genelde yasak bölge gansterleri ve onları adalete teslim etmeye çalışan dedektiflerle özdeşleştirilmişti.
Fötr’ün popülerleşmesi çok sayıda farklı stilin ortaya çıkmasını sağladı. Fötr şapkalar neredeyse akla gelebilen tüm renklerde bulunabilmekte, ancak siyah, gri ve taba/kahve en popüler olanlardır.
Amerika’da fötr şapkalar takım elbisenin ve resmi giyimin vazgeçilmezi kabul edimişti Çoğu erkek şapkası olmadan dışarı çıkmıyordu.
1940 Hollywood filmlerinde, karakterler genellikle fötr şapka takıyorlardı; özellikle gangster, özel dedektif veya diğer “sert adam”ları canlandırırlarken. Kostümün bir başka parçası da trençkotlardı. Buna unutulmaz bir örnek olarak Humphrey Bogart’ın Casablanca veya Malta Şahini filmlerindeki karakteri verilebilir. Fötr şapka, Indiana Jones karakteriyle de oldukça tanınır hale geldi. Şapka, kara film karakterleriyle de ayrılmaz bir bütün olmuştu.
Melon şapka gibi fötr de 1950 sonları-1960 başlarında gözden düştü ve popüleritesi azaldı; daha rahat giyimiyle bilinen batı yakasında şapkanın beğeni kaybetmesi bu tarihten de önce oldu. 1950 başlarında klapa yakaların ve kravatların incelmesi, küçük siperli şapkalara geçişle sonlandı ve bu fötr şapkanın er geç gerekli olmayan bir parça olarak görülmesine yol açtı.1980'li yıllarda Michael Jackson tarafından sıkça kullanılmıştır.

  1. süleyman demirel ile özdeşleşmiş bir tür havalı şapka.
    ha bir de şener şen takardı filmlerde...
  2. 11
    -ula kafandaki nedir?
    -lengeli fotr şapka agam.
    -peki benim kafamdaki nedir?
    -seninki de lengeli fotr şapka ağam. ama seninki biraz eskimiş.
    repliğinin içinde geçtiği (bkz: kibar feyzo) bşir dönemin egemenlik ve lüks simgesi.
  3. 33
    lisede takarak mudurun onunden gecmek ayri bir zevk olabilcek sapkadir.bu aralar yeniden moda olmustur.
  4. 22
    cumhuriyetin kuruluşundan sonra kıyafet kanunu ile birlikte fes in yerini almış olan; cumhuriyetin ve kıyafet inklabının sembolü haline gelen şapka.
  5. 22
    ne ara ve neden kullanmayı bırakmışlar anlayamadığım mutheşem aksesuar. herkes ne kadar yakışıklıymış takım elbiseleri ve şapkalarıyla. yeni bir akım falan başlasa ya. belden düşmüş pantolonlar yerine takım elbise fotr şapka dönemlerine dönsek.
  6. 11
    tam tarz bir şapkadır. takım elbse üstün harikuladedir. bayanlara da yakışır ayrıca.
  7. 11
    nostalji severlerin vazgeçilmezi, 60'lar temalı partilerde giymek istedim hep. ayrıca entel bir havası var. benlik yani. *
  8. 00
    godfather filmindede çok karşılaştığımız şapka dır.
  9. 11
    ülkemizde giyilmesi kanunen zorunludur.
  10. 00
    "-fötr şapkanın bir de "borsalino" denilen bir türü vardır. ne zamandır arıyorum, bulamıyorum..."
  11. 00
    (bkz: michael jackson)
  12. 11
    fr. feutre* sözcüğünden dilimize yerleşmiş, keçeden yapılan şapka.
  13. 00
    giyenin kim olduğu, yakışıklı olup olmadığı önemsizdir, her türlü yakışır.
  14. fötr (nedir ne demek)

    1. Şapka, çanta, çiçek ve başka süs eşyası yapmak için kullanılan ince ve yumuşak keçe
      Örnek: Fötr şapkası, şapkadan başka her şeye benziyor... K. Tahir
    2. Bu keçeden yapılmış (şapka).
    3. (en) Felt.

    şapka (nedir ne demek)

    1. Keçe, hasır, kumaş, ip vb. ile yapılan başlık.
    2. Boru, baca, direk vb. şeylerin açık olan üst bölümünü havanın etkisinden korumak için takılan başlık.
    3. Bazı bitkilerde, özellikle mantarlarda sapın üstünde bulunan, üreme organlarını taşıyan şapka biçimindeki organ.
    4. Düzeltme işareti.
    5. Ökoryatik mRNA'nın 5' ucunda bulunan metillenmiş yapı, 7-metilguanozin.
    6. (en) Cap.
    7. (en) Bonnet.
    8. (en) Headgear.
    9. (en) Colours.
    10. (en) Head gear.
Devamını Oku...


Kürdan Nasıl Yapılır

07:40 No Comments

Kürdan Üretimi Nasıl Yapılır?

Kürdan, dondurma çubuğu, çöpşiş çubuğu, doktor çubuğu ve Uzakdoğuluların kullandığı yemek çubukları…
Tüm bunların üretim teknikleri birbirine oldukça yakın. İlk üretim örnekleri saz kamışından yapılırken, şimdi gelişmiş tipleri, baskılı modelleri ve hijyenik çeşitleri artık tabii ki otomatik makinelerde yapılıyor.
Hatta bazı parçaları birleştirerek çeşitli dokumalar üreten, “ahşap perdeler”, “sanat yapıtları” meydana getirenler de mevcut. Kimi hobi meraklıları ise özel kesim kürdanlardan “elişi maketler” dahi yapıyor. Uçak, otomobil ve gemi maketçiliği…
Son yıllarda ise minyatür bayraklar için çubuklar yapılıyor, kokteyl malzemelerinde çokça kullanılıyor. “Kanepe türü sandviçlerde” tüketim oldukça fazla…
Ancak projenin iki yüzü var. Kürdan ve benzerlerini üretip satmak ya da oldukça basit olan kürdan makinelerini üreten küçük bir sanayi işletmesi kurup dünyaya açılmak!
Kürdan Deyip Geçmeyin!
Kafanızda bir fikir oluşması için önce bildiğimiz kürdandan başlayayım. Klasik kürdanlar artık sert ağaçlardan yapılıyor. Doğal renginde veya çeşitli renklerde üretmek mümkün. Hatta desenli, baskılı olanları da mevcut… Sert ağaçlar budaklarından arındırıldıktan sonra freze makinelerinde belli bir ölçüye getiriliyor. Sonra kürdan makineleri bunları özel boylarda kesip uçlarını sivriltiyor. Akabinde el değmeden paketleme makinelerine gönderen bağlantı elemanları devreye giriyor. Gerekirse hijyen açısından tek tek poşetlemek de mümkün bu sistemde.
Klasik yemek kürdanları yanında özel amaçlı kürdanlar yapmak da mümkün. Sushi tüketiminde kullanılan çubuklar bunun örneklerinden.
Kürdan Makinesi Yapmak İmkansız Değil
Kürdanlardan sonra en çok tüketilen ağaç menşeli ürün dondurma çubukları.
Üretim kalıp değişiklikleriyle neredeyse aynı tekniğe dayanıyor. Çubukların üzerine yüksek ısı etkisiyle baskı yapmak da mümkün. Kürdan ve benzeri materyali üreten makineler artık batıda pek üretilmiyor. Oldukça ucuz olan bu makinelerin üretimi tamamen Çin’in eline geçmiş durumda. Çin’de onlarca kürdan makinesi üreticisi var. Aslına bakarsanız kürdan makineleri çok da teknoloji gerektiren karmaşık sistemler değil. Hatta Çinlilerin ürettiği makinelerin daha düzgün formlarda bizde üretilmesi de mümkün.
Milyarlarca ifade edilebilecek tüketimi olan kürdan ve benzeri çubukları üretmeyi düşünen girişimcilerin ufak bir araştırmayla makine dizaynlarına ulaşacaklarını sanıyorum.
Daha küçük çapta  yapmak isteyenler ise bu makinelerden bir ya da birkaçını tedarik edip kürden ve benzerlerinin üretimine geçebilirler.
Kısacası kürdan ve benzeri malzemeyi üretmek hem kolay hem de pazarı hazır olan bir . İster makinesini yapmayı düşünün, isterseniz sadece kürdan üretmeyi.
Türk insanının genelde yemekten sonra anında eline aldığı malzemedir kürdan. Dişleri temizlemek için kullanılan bu gerecin dişlerde çürümeye yol açtığını ve diş etlerinize zarar vermemek için bu alışkanlıktan kaçınmanız gerektiğini söylemek, ardından yazımızın devamına geçmek istiyoruz.

Diş temizlemek için değil, özellikle mutfakta küçük atıştırmalıklar hazırlarken, evinizde minimal bölgeleri temizlerken ve benzeri şeylerde kullanabileceğiniz kürdanlar minik ağaç parçalarıdır elinize aldığınızda da anlayabileceğiniz gibi.
kurdan nasil yapilir 05
Ancak bu minik ağaç parçalarının, kocaman ağaçlardan nasıl üretilebildiği birçok kişi için merak konusudur. Artık fabrikalarda sistematiğe bağlansa da birçok kişi için kürdan nasıl yapılır sorusu tam bir muammadır. Gelin, beraber öğrenelim.
kurdan nasil yapilir 04
Kürdan üretimi, aslında sistemi çok basit olan makinelerle üretilen ve pazarı dondurma çubukları, çöp şişler gibi ağaç materyali olan diğer ürünlerle beraber pazarı hazır olan bir alan. Bu pazarın çoğunluğu da şu an birçok şey gibi Çin’de. Batı’da pek üretimi yapılmayan kürdanlar artık Çin’in kontrolünde.
kurdan nasil yapilir 02
Kalın ağaçlar fabrikaya getiriliyor. Ardından budaklarından ayrılıyor ve makinelerde belli bir ölçüye getiriliyor. Ardından kürdan makineleri devreye giriyor. Kürdan makineleri sayesinde belli bir ölçüye getirilen ağaç parçaları inceltilip kürdan boyutuna getiriliyor ve uçları sivriltiliyor. Ardından ya belli bir miktarda ya da tek tek paketlemeye gönderiliyor, sonra da fabrikadan çıkıyor. Size de bu kürdanları dişlerinizde değil, ikramlarınızı daha eğlenceli ve klas bir şekilde sunmak için kullanmak kalıyor.
kurdan nasil yapilir 06

Kürdan Kebabı Tarifi
Malzemeler
  • yarım kilo kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 6 adet patlıcan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 demet maydanoz
  • karabiber
  • pul biber
  • kekik
  • kimyon
  • tuz
üzeri için ;
2 adet domates
2 adet biber
sosu için ;
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su

Kürdan Kebabı Yapılışı Tarifi'nin Yapılışı

köftesi için ; yoğurma kabının içerisine kıyma, ince doğranmış kuru soğan, galeta unu, yumurta, baharatlar, sarımsak ve tuz eklenerek yoğurulur. Küçük küçük köfteler yapılır ve sıvı yağda kızartılır. Patlıcanlar alacalı soyulur ve ince uzun olarak dilimlenir (1 patlıcandan 4 dilim yapılır) ve kızartılır. İki patlıcan dilimini çapraz şekilde koyduktan sonra orta kısmına 1 adet köfte yerleştirilir ve iki yandan da ortada birleşecek şekilde kapatılır. Üzerine bir dilim biber ve domates eklenip kürdan batırılır ve tepsiye alınır, Diğer patlıcan ve köfteler de aynı şekilde yapılarak tepsiye dizilir. 1 yemek kaşığı salça ve 2 su bardağı su karıştırılarak sos yapılır ve patlıcanların üzerine gezdirilir. 200 derecede pişirilir. Afiyet olsun…
Devamını Oku...


Makaron Nasıl Yapılır

07:33 No Comments

Makaron… :)
Minik, şık, acı badem tadında, kremalı yumuşacık Fransız kurabiyeleri. Yapması da bir o kadar sabır istiyor :)
Makaron Yapımının Püf Noktaları
1) En önemli püf nokta, yumurta akının bayat olması. Yani şimdi canım çekti dur bir makaron yapıp da yiyeyim deme lüksünüz yok. :)
Yumurtanın akını 2 gün önce ayırıp, cam bir kaseye koyup, üzerini streçle örtüp buzdolabında bayatlatmanız gerekiyor. Kullanmadan önce de, 1 saat önce çıkartıp oda sıcaklığına getirmeniz lazım.
2) Bir diğer önemli nokta da hassas terazi ile çalışmak, gram ölçülerine uymak gerekiyor.
3) Makaronları tepsiye sıktıktan sonra 3 kez sertçe tezgaha (tepsiyi) vurmanız gerekiyor ki çırparken oluşan kabarcıklar kabarmayı engellemesin.
4) Makaronları sıktıktan sonra oda sıcaklığında üzeri kabuk bağlayana kadar kurutmanız gerekiyor. (Yaklaşık 30 dakika)
5) Makaronları fırında az tutarsanız sakız olur, çok tutarsanız kupkuru olur. 15 dakika yeterli geliyor. İlk 12 dakika da fırın kapağı asla açılmıyor.
6) Makaronlara sıcakken dokunulmuyor. Diğer kurabiyeler gibi sıcakken yerinden oynatırsanız elinizde kabuğu kalır. Soğuduktan sonra spatula yardımı ile çıkartmanız gerekiyor.
7) Yumurta aklarını da traş köpüğü kıvamına gelene dek çırpmanız lazım, eğer bu kıvama gelip de hala çırpmaya devam ederseniz yumurta akı söner. :)
8) Tüm kuru malzemeleri hem robottan hem de elekten çekmeniz gerekiyor.
9) Çırpma işlemi bittikten sonra metal birşey kullanmıyorsunuz, Sadece spatula ya da tahta bir kaşıkla, alttan üste doğru yavaş hareketlerle karıştırıyorsunuz.
10) 1 gün sonra tüketirseniz lezzeti ortaya çıkar :)
11) Bir de, çırpma işlemini cam ya da metal kasede yapıyorsunuz, yumurta aklarını döve döve kabartıyor. :)
12) Son olarak makaron yaparken camlar kapalı olmalı yoksa üşüyorlarmış :)))
Buraya kadar okuyan herkese tesekkür ederim. :)
Makaronların fiyatı da yüksek. Kilosu 110, tanesi ise 3.25 Tl civarında satılıyor. Ama bu kadar uğraştan sonra bu fiyatı hakediyor. Uğraştırıyor ama sonuç çok güzel. Ben genel de hediye olarak götürüyorum çok da makbule geçiyor. :)

Makaron Yapımı ve Püf Noktaları Tarifi'nin Malzemeleri

  • 75 gram yumurta akı (bayat)
  • 75 gram toz badem
  • 150 gram pudra şekeri (mümkünse katkısız)
  • 30 gram normal toz şeker
  • 10 gram şekersiz kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
Ganaj Kreması İçin:
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 100 gram krema

Makaron Yapımı ve Püf Noktaları Tarifi'nin Yapılışı

İlk olarak krema için, sıvı krema sos tenceresine alınır ve kaynama noktasına gelince içine çikolatalar ilave edilir, eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır. İlk başlarda sıvı olan krema, siz makaronlarınızı yapana kadar buzdolabında çokokrem kıvamına gelecektir.
Makaron için, yumurta akları bir fiske tuz ile birlikte cam kasede düşük devirde çırpılmaya başlanır. Köpüklenme olunca, toz şeker, 5 sefer de ilave edilir. Yüksek devirde traş köpüğü kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edilir. (bu kısımda gıda boyası ile renklendirme yapabilirsiniz) Birlikte Robottan ve elekten geçirilen badem, kakao ve pudra şekerinin yarısı merenge eklenir ve alttan üste doğru aklar ezilmeden hassas hareketlerle karıştırılır. Daha sonra diğer yarısı eklenir ve aynı şekilde karıştırılır. Sıkma poşetine doldurulan makaron karışımı yağlı kağıt serili tepsiye 3 cm aralıklarla 1 Tl büyüklüğünde sıkılır ve 30 dakika kurutulur.
Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 15 dakika pişirilir. Soğuyunca yerinden çıkartılır ve eşleştirilir. Aralarına ganaj kreması sürülür ve 1 gün sonra servis yapılır.
Bu ölçülerden 35 tek, 12 -13 adet çift makaron çıkıyor.
Makaron Yapımı ve Püf Noktaları 1Makaron Yapımı ve Püf Noktaları 2Makaron Yapımı ve Püf Noktaları 3
Makaron ya da macaron her nasıl isimlendiriliyorsa, bana bugüne kadar en çok sorulan tarif oldu..Ben de en sevdiğim halini yapıp aşama aşama görüntüleyip sizlerle paylaşmak istedim. Yapımı bazı internet sitelerinde anlatıldığı kadar aman aman zor filan değil, öyle çok kasmayı gerketirmiyor ..Sadece dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var..
Ben sizlere son derece pratik bir şekilde anlatacağım, kolaylıkla da yapacaksınız merak etmeyin.
Lezzeti evet gerçekten çok güzel, ama benim için bir acıbadem kurabiyesinin yerini tutamaz..
Fıstıklı veya fındıklı da yapabilirsiniz, daha sonra ondan da bahsedeceğim..
Ama özetle anlatmak gerekirse puf noktalari ve yontem yuvarlak hesap şu :
Findik fistigi bademi pudra sekeriyle mumkun oldugunca ince çek, yumurta aklarını seker ilavesiyle guzelce cırp, birincisini ikincisine karıstır. Sonra tepsiye sık, masaya vur, beklet ve pişir.
Daha detaylı derseniz yazının devamında :)

ÇİKOLATALI MAKARON / MACARON TARIFI

malzemeler:kaşık ölçülerini ben ölçtüm, yaklaşık değerlerdir, LÜTFEN yanıltmasın..ISRARLA terazi kullanmanızı öneririm, malzemelerinizin ziyan olmasını istemem)
  • 100 gr pudra şekeri( 5 yemek kaşığı)
  • 50 gr robotta çekilmiş badem unu ( 4 yemek kaşığı tam dolu, tepeleme değil)
  • 20 gr kakao(3 yemek kaşığı kadar)
  • 110 gr toz şeker(5 yemek kaşığı )
  • 2 yumurta akı
ganajı:
  • 100 gr bitter veya kuvertur çikolata
  • 100 ml süt kreması( 1/2 kutu) 

ÇİKOLATALI MAKARON/MACARON nasıl yapılır?

  1. Pudra şekerini, badem ununu ve kakaoyu robotta veya eğer yoksa rondoda ara sıra sallayıp havalandırarak pürüzsüz bir hale getirelim.
  2. Yumurta aklarını ve toz şekeri traş köpüğü kıvamına gelene kadar mikserle çırpalım
  3. Kuru malzemeyi yumurta aklarıyla iki defada alttan üste yavaş yavaş karıştırarak birbirine yedirelim
  4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye tüple ya da krema torbasıyla aralıklı sıkalım
  5. Tepsiyi tezgaha 3-4 kez vuralım ve 1 - 1,5 saat bekletelim, üzerinin kuruması için (ben oğlumun dersanesine yetişme telaşıyla vurmayı unutmuşum, siz unutmayın..!!)
  6. Ganaj için süt kremasını minik bir tencereye alıp kaynama başlayana kadar ocakta tutup altını kapatalım
  7. Parçalanmış bitter çikolatalar ile birleştirip iyice karıştıralım ve soğumaya bırakalım
  8. 175 derecede önceden ısıttığımız fırının orta rafında 12-13 dakika pişirelim
  9. Soğuyunca aynı boyutta olanların aralarına hazırladığımız kremadan sürelim (Krema hazırlamak istemezseniz nutella ya da fındık ezmesi de sürülebilir)

Makaron/macaron yapımında dikkat edilmesi gereken şeyler:

  1. Tüm malzemeler oda sıcaklığında ve mutlaka kuru olmalı (yumurta bir gün evvelden kırılıp buzdolabında suyunun buharlaşması beklenmeli)
  2. Mutlaka terazi ve derece kullanılmalı
  3. Yumurta aklarını çırpma kabında ters döndürüldüğünde bile dökülmeyecek kadar çok çırpmalı.
  4. Yapım aşamasında oda sıcaklığı hiç değişmemeli, pencere asla açılmamalı. Aksi takdirde makaronlar çatlayabilir. 
  5. Asla taze meyve kullanılmamalı.
  6. Tüm kuru malzemeler birlikte çok iyi, havalandırılarak robottta çekilmiş, karışmış ve elenmiş olmalı
  7. Fırın tepsisine makaronlar sıkıldıktan sonra mutlaka 3-4 kere mutfak tezgahına vurulup hava kabarcıkları giderilmeli
  8. Verilen pişirme süresine uyulmalı
  9. Oda sısısında makaronların yüzeyi  kuruyana kadar bekleme yapılmalı
  10. Her seferinde tek tepsi pişirilmeli, fırın kapağı kesinlikle açılmamalı
  11. Yumurta aklarını da traş köpüğü kıvamına gelene dek çırpmak lazım, fazla çırparsanız yumurta akı söner, makaronlarınız kabarmaz
  12. Tüm işlemler sırasında mutfakta hava akımı olmaması gerekiyormuş, (gerekçesini tam anlamasam da)
  13. Çırpma işlemi bitince silikon metal kaşık vs kullanmamalı; silikon spatula veya tahta kaşık kullanmalı
Afiyet olsun

Malzemeler
  • 75 gram yumurta akı (bayat)
  • 75 gram toz badem
  • 150 gram pudra şekeri (mümkünse katkısız)
  • 30 gram normal toz şeker
  • 10 gram şekersiz kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
Ganaj Kreması İçin:
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 100 gram krema
Hazırlanışı
  • İlk olarak krema yapımı ile işe başlayın. Sıvı olan kremayı sos tenceresine koyun. Kaynama dercesine gelince içine çikolataları ilave edin. Çikolatalar eriyip pürüzsüz hale gelene kadar kısık ateşte karıştırın. Kremayı dolaba koyun, çokokrem halini alacaktır.
  • Makaronu yapmak için yumurtaların aklarını bir kabın içine alın ve bir fiske kadar tuz ekleyin. Mikserin düşük ayarında, çırpmaya başlayın. Köpüklenme meydana gelince şekeri az az 5 seferde ilave edin. Mikserin devrini yükseltip, beyaz köpük olana kadar çırpın. Eğer renkli şekilde yapmak isterseniz bu zaman zarfında gıda boyası ekleyebilirsiniz. Malzemenin yarısını ayırıp, yarısına da boya katabilirsiniz. Robottan bademleri, kakaoyu ve pudra şekerini geçirin. Yarısını merenge ilave edin, diğer yarısını da aynı şekilde diğer merenge ekleyin.
  • Alt kısımdan başlayarak, üst kısma doğru yavaş hareketlerle karıştırın. Sıkma torbasının içine makaronu doldurun. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve 3 cm aralık olacak şekilde dizin. Oda sıcaklığında yarım saat kadar bekletip kurutun.
  • Fırını önceden 160 derece ısıtın ve 10-15 dakika kadar pişirin. Fırından alıp soğuması için bekleyin ve eşleştirin. Aralarına kremadan( ganaj) sürün ve 1 gün beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Birleştirilince bu ölçüden 12-13 tane çift makaron çıkar.
  • Sanırım tatlıyla aram hiç olmadığından şu ana kadar hep yemek tarifi paylaştım sizlerle. “Bu bencillik yetti gari!” diyenleri sevindirecek bir tarif var bu hafta. Haydi o zaman sıvayın kolları, son yılların en popüler tatlılarından makaron yapacağız. Ama önce denemeyenler için özet geçeyim. Badem unundan yapılan iki yuvarlak beze arasında dolgu kremasından oluşan renkli küçük kurabiye makaron. Albenisi yüksek bu kurabiyeciklerle tanışmamız 5-10 seneyi bulmasa da tarihi asırlar öncesine dayanıyor. Fransa’yla ön plana çıkmış ancak rivayetlere göre aslında bir İtalyan tatlısı. Adı da İtalyanca ‘maccarone’dan geliyor. Bizdeki acıbadem kurabiyesini andırıyor. Peki nasıl Fransa’ya kaptırılıyor bu güzel lezzet? 1500’lü yıllar... Her şey Floransa’nın soylu ailesinin kızı Catherine de Medici’nin, Fransa Kralı II. Henry ile evlenmesiyle başlıyor. Catherine, Fransa’ya aşçılarıyla birlikte gidiyor, saraya yerleşiyor. Aşçılar boş durur mu? Sarayda makaronlar yapıldıkça İtalya’nın bu lezzetli tatlısı da Fransa’ya taşınmış oluyor. Gel zaman git zaman, epey şekil değiştiriyor. Bugünkü şeklini alması 20. yüzyıla denk geliyor. Paris’te makaron denince ilk akla gelen pastane Ladurée’un ortaklarından Pierre Desfontaines, çikolata ve kremadan oluşan bir sosla (ganaj) yapıyor. İki kat kurabiye arasına bu sosu koyup kurabiyeleri birleştiriyor. Anlayacağınız makaron günümüzdeki formunu Desfontaines’e borçlu. Şimdilerde her damak tadına uygun çeşidi mevcut. Çikolata, fıstık, karamel, vanilya, portakal aromalı... Rengarek, çeşit çeşit bu küçük kurabiyelerin tadı ne kadar tatlıysa fiyatı bir o kadar ‘tuzlu’. Kilosunu 100 liranın üzerinde satan mekânlar var. Bu arada yanlış anlaşılmasın, makaron suşi gibi ülkesinde ucuz, bizde pahalı bir yiyecek değil. Fransa’da da cep yakıyor. Zira yapımı basit gibi görünse de makaron çok ince işçilik istiyor. Ayrıca malum, ana maddesi bademin kilosu da cep yakıyor. Evde yapmak en mantıklısı. Ancak... Bazı tariflerin püf noktaları vardır, makaronun her bir aşaması püf noktası. Öyle annelerimizin göz kararı, el yordamıyla yapılabilecek bir tatlı asla değil. Chef’s İstanbul Mutfak Akademisi pasta eğitmenlerinden Gülçin Coşar ile mutfağa girdiğimde bunu daha iyi anladım. Geçen sene deli cesaretiyle giriştiğim makaron yapma maceramın neden hüsranla sonuçlandığını da... Gözünüz korkmasın, masanızı bu rengarek kurabiyelerle şenlendirmeniz bir saati bulmuyor. Reçeteye harfi harfine riayet edin kâfi. Son olarak yediniz ve arttı mı? Koyun renkli küçük bir kutuya. Kurdelasını da bağlayın. Kim, bir kutu mutluluğa hayır diyebilir ki?
    Makaron
    MALZEMELER:80 gr yumurta beyazı (Oda sıcaklığında), 160 gr toz şeker, 140 gr toz badem (fıstık, ceviz ya da fındık da kullanılabilir), 50 gr pudra şekeri, bir tutam tuz
    Hazırlanışı:Toz badem ve pudra şekeri harmanlanır. Ayrı bir kapta yumurta ve tuz (gücünü artırsın diye) yumurta akının rengi beyaza dönene kadar mikserle çırpılır. Rengi döndükten sonra şeker ilave edilir. 10 dakika ara vermeden mikserle mereng haline gelene dek çırpılır. Kıvamının tutup tutmadığını anlamak için karıştırma kabını ters çevirmeniz gerekiyor. Bademli karışımın yarısı merengin içine ilave edilir. Spatula yardımıyla söndürülmeden alt-üst edilerek yedirilir. Geri kalan kısım eklenir ve aynı işlem tekrarlanır. Karışım, kap ters çevrildiğinde dökülmüyorsa tutmuş demektir. Bu aşamada isteyenler gıda boyası ilave edilebilir. İstemeyenler 140 bademin 40 gramında antep fıstığı kullanarak orijinal yeşil renk elde edebilir. (Zerdeçal ya da kakao ile de renklendirilebilir.) Karışım, sıkma torbasına alınır. (Buzdolabı poşeti de kullanılabilir.) Ucundan hafifçe kesilir ve yağlı kâğıt serili tepsiye aynı boyutlarda sıkılarak yuvarlak şekiller elde edilir. Bu aşamada şekil oluşana kadar elinizi poşetten ayırmamanız gerekiyor. Fırına göndermeden önce makaronların üzerinde oluşan hava kabarcıklarının giderilmesi için tepsi bir ucundan tutulur ve tezgâha sertçe birkaç kez vurulur. 125 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. (Süre çok önemli.) Fırından çıkardıktan sonra tepsinin sıcaklığıyla bir-iki dakika bekletilir. Düz bir metal alet yardımıyla, bıçak da olur, kazıma işlemi yapılır. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanız gerekiyor, yoksa makaronlar parçalanabilir. Soğuduktan sonra makaronun ters yüzeyi çevrilir. İç dolgu poşete konulur. Ucu kesilir ve ortasına bir miktar sıkılır. Ardından diğer makaron üzerine konularak sağa sola çevrilerek dolgunun her yere dağılması sağlanır. Böylelikle makaronlar birbirine yapışmış olur.
    İÇ DOLGU: 100 gr süt kreması
    200 gr kuvartür çikolata
    Hazırlanışı:
    Krema bir tavaya konulur, ocağın üzerinde bir süre kaynatılır. Ancak fokurdamayacak, yalnızca ısınacak. Ocaktan alındıktan sonra çikolata (Makaron renkli olduğundan çikolata genelde beyaz tercih ediliyor) ilave edilir. Eriyene kadar karıştırılıp soğumaya bırakılır. Koyu bir kıvam elde edilecek.
    PÜF NOKTALARI:
     Merengin kıvamı önemli. Eğer ilk üç dakikada kıvam almaz, ayran gibi olursa mereng tutmamış demektir. Bunun nedeni kullandığınız kap ya da mikserin ucundaki sudur. Bir damla dahi olsa kıvam tutmaz. Aynı şekilde yumurtayı sarısından ayırırken akına bir damla sarısından kaçarsa bu da merengin tutmamasına neden olur.
     Tüm malzemelerin gramajlarına riayet edilmeli. Bir gram dahi şaşmamalı.
     Eteklenme: Makaron fırına atıldıktan 2-3 dakika sonra etrafında gazoz kapağı gibi bir görüntü ortaya çıkıyorsa doğru yoldasınız demektir.
     Makaronların kırılmaması için fırının ısısı önemli. Fırın 125 dereceye gelinceye kadar ısıtılmalı. Ondan sonra makaronlar fırına konulmalı. Aksi takdirde üzerinde çatlama olur, eteklenme gerçekleşmez. Yani 125 dereceye ayarlayıp soğuk fırına konulmamalı.
     Toz badem ve pudra şekeri ince çekilmiş olmalı. Bu yüzden marketten temin edilmeli. Bademin blenderden geçirilerek toz haline getirilmesi uygun değil. Zira bu esnada yağı dışarı çıkar, bu da makaronun sulanmasına neden olur.
Devamını Oku...


Ombre Saç Nasıl Yapılır?

07:27 No Comments


“Ombre saç nasıl yapılır” sorusunun cevabına geçmeden önce bilmeyenler için ombre saç nedir? hakkında biraz bilgi verelim. Ombre saç, üst kısımları koyu, uçlara doğru daha açık (genellikle kontrast olacak kadar açık) saç rengidir. 1-2 senededir pek çok oyuncu ve şarkıcı bu saç rengini kullanarak popüler hale getirmiştir. Ombre saç için saç boyası kullanmanın dışında yazın şapka kullanıp saç uçlarını açıkta bırakabilirsiniz. Papatya suyu gibi saç rengini açan doğal ürünlerin uçların daha kısa sürede daha fazla açılmasına yardımcı olabilir. Özellikle uçların güneş ve boya nedeniyle fazla kurumaması ve kırılmaması içinse argan yağı veya zeytinyağıyla düzenli olarak bakım yapmanızı öneririm. Rengi ve ne kadar uygulamanız gerektiğine karar veremiyorsanız veya saçınızı daha önce hiç evde boyamadıysanız kuaföre gitmek (biraz maliyetli ama) en güvenli yoldur.



selam kızlar,
bu konuda şu sıralar sitede çok fazla soru olduğunu farkettim. tek yerde konu açarak belki bi nebze yardımcı olabilirim diye düşündüm. çok uzatmadan hemen anlatayım.
ombre aslında loreal feria wild ombre serisi ile çok kolay elde edilebiliyor. ancak türkiyede benim bildiğim kadarıyla satışı olmadığından yada ben ürünü bulamadığımdan geçen sene kendim palettenin röfle serisi ile yaptım..(yalnız çok kısa bir süre kullandığım için o dönemden hiç fotoğrafım yok =( daha sonra küllü takıntısı ile tüm saçımı açtım) gelelim uygulanışına;
1) saçımı ortadan ikiye ayırarak iki yana aldım..
2) çenemin hizasından(bunu siz nerden başlamak istiyorsanız ona göre de belirleyebilirsiniz) bir klips ile saçı tutturdum. iki tarafı da eşitledim.
3)önce saçlarımın uçlarından boyamaya başladım. renk geçişi yapacağımız için en açık yerler uçlar olmalı.. saçın uzunluğuna göre uç kısımlarına bir tarak yardımıyla boyayı sürdüm. burda tarak önemli bir detay.. küçük ve fazla derinliği olmayan bir fırça edindim. watsonstan almıştım vaktinde.. önce boyayı tarağa sıkıp saçıma o şekilde yedirdim. iyice taradım 10 dk bekledim.
4) 10 dk sonra saçın işaretlediğim kısmından boyanan yere kadar kalan ikinci kısmınıda yine tarakla boyadım ama burda aman dikkat! bu kısımda fırça dikey olarak kullanılmalı.. renk geçişi için şart.. yoksa üstü koyu altta bi anda sarı bir renk başlıyor saçta geçişten çok çizgi gibi hat oluşuyor... bizim yapmak istediğimiz saçın tamamını boyamak değil.. tarak yardımıyla aralara girmek.. böylece geçişi sağlıyoruz.. dikey olarak saçları boyuyoruz ve 10 dk daha bekliyoruz..( siz saçın açılma durumuna göre daha az yada daha çok da bekletebilirsiniz. ama önerilen bekleme süresini sakın aşmayın)
5) son olarak saçımızı yıkayıp ombre saçımızın keyfini sürüyoruz :KK16::KK16:

ben bu şekilde yaparak elde etmiştim. çok da güzel olmuştu.. zaten uygulanışı ile detaylı bilgi edinmek isteyen olursa youtube da videolar var. yapılışını oradan da izleyebilirsiniz..


Ombre saç modellerini hiç gördünüz mü? gördüğünüzde siz de bu saçlardan isteyeceksiniz!Ombre nasıl yapılır resimli yazımızda krepe balyaj yapımı hakkında size bilgiler vereceğiz, krepe balyaj uygulamasını resimlerle anlatacağız.
Kadınlar için güzel görünmek vazgeçilmezdir. Güzel görünmenin bir yoluda saça yapılan işlemlerdir.
Ombre yani krepe saç demek saç uçlarının açık veya koyu tonlarda renginin değişitirilmesi demektir, ombre Fransızca bir kelime olan gölge anlamı taşır, yani bir nevi ombre saç, gölgeli saçtır. 
Ombre yapımında dikkat edilmesi gereken husus, saç tellerini çok kalın almamak,
ince saç telleri alıp, saçların uçlarına röfle setinden veya ombre için olan özel boyalardan sürüp folyolamak ve yaklaşık yarım saat sonra saçı yıkamak, hepsi bu.
Omre saç nasıl yapılır ayrıntılı bilgi için tıklayınız

http://www.kadinlarkulubu.com/portal/guzellikkozmetik/krepe-balyaj-nasil-yapilir-73070.html


Ombre saç nasıl yapılır” sorusunun cevabına geçmeden önce bilmeyenler için ombre saç nedir? hakkında biraz bilgi verelim. Ombre saç, üst kısımları koyu, uçlara doğru daha açık (genellikle kontrast olacak kadar açık) saç rengidir. 1-2 senededir pek çok oyuncu ve şarkıcı bu saç rengini kullanarak popüler hale getirmiştir. Ombre saç için saç boyası kullanmanın dışında yazın şapka kullanıp saç uçlarını açıkta bırakabilirsiniz. Papatya suyu gibi saç rengini açan doğal ürünlerin uçların daha kısa sürede daha fazla açılmasına yardımcı olabilir. Özellikle uçların güneş ve boya nedeniyle fazla kurumaması ve kırılmaması içinse argan yağı veya zeytinyağıyla düzenli olarak bakım yapmanızı öneririm. Rengi ve ne kadar uygulamanız gerektiğine karar veremiyorsanız veya saçınızı daha önce hiç evde boyamadıysanız kuaföre gitmek (biraz maliyetli ama) en güvenli yoldur.
Son 2 yıldır bir çok ünlünün de kullanmaya başlaması ile yaygınlaşan bir tarz olan Ombre, saçlarında ufak bir değişikliğe gitmenin zamanının geldiğini düşünen kadınlar için hem kolay hem de maliyetsiz bir tercih olmaktadır. 
Ombre, koyu renk saç diplerinin uçlara doğru aşamalı olarak açılmasına verilen addır. Dipler ile saç uçları arasındaki bu fark kontrast olabilecek kadar fazla olabilir. Genel olarak bakır, kızıl, küllü sarı ve karamel renginin alt tonları ile uygulanabilir.
Bu renk modeli bir kuaför aracılığıyla yaptırılabileceği gibi küçük bir maliyet ve basit aşamalar ile evlerde de gerçekleştirilebilir. Bu sayede hem kullanılan üründen emin olmak, hem saçın salon uygulamaları sonucu yıpranmasını önlemek, hem de fazla ücretlerden kaçmak da mümkün olabilir.
Evde Ombre saç nasıl yapılır?
  • Saçınızın renginden 2-3 ton açık saç boyası. Saçınızın uzunluğuna ve sıklığına göre 2-3 kutu gerekli olabilir.
  • Eldiven,
  • Boya fırçası ve kabı,
  • Folyo.
Boyayı yaparken izlenmesi gereken adımlar;
  • Öncelikle saçlarınızın uçlarını (boyamak istediğiniz kısımları) bir tarak yardımıyla krepe yapın. Kabartılmış olan kısımları hafifçe yukarı alarak, aşağıda kalan ve boyanacak olan bölümleri bir toka yardımıyla toplayın.
  • Topladığınız kısımları hazırladığınız boya ile boyayın. Boyayı eşit miktarda sürmeye dikkat edin.
  • Boyadığınız kısımları folyo yardımıyla sarın. Boyanın saçınıza iyice işlemesini istiyorsanız folyolu kısımlara saç kurutma makinesi ile sıcak hava tutmayı deneyebilirsiniz.
  • 30-40 dakika sonunda saçlarınızı açarak yıkayın. Saçlarınıza daha pürüzsüz bir görünüm vermek ve yumuşatmak istiyorsanız yıkamadan sonra muhakkak kaliteli ve saç yapınıza uygun bir saç kremi kullanın. 
Dikkat edilmesi gereken şey, bir boyama sonrasında saçlar zamanla daha açık bir renge bürüneceklerdir. Bu sebeple ilk boyamada çok açık bir tonla boyamak akıllıca olmayabilir. Beklenen sonuç alınamazsa da üst üste boyama yapmak yerine en az 15 gün beklemek gerekir.
Çok koyu bir saç rengine sahip olanlar açık ton boya yerine doğruca açıcı da kullanabilir fakat kullanılacak açıcı saçı bir hayli yıpratabilir. Bu yüzden doğal ve kaliteli bir açıcı kullanmak gerekir.
Saçını boya ve açıcı ile yıpratmak istemeyen kadınlar daha doğal yöntemleri seçebilir. Kolayca bulunabilecek papatya suyunu saçların uçlarına uygulayarak da daha doğal bir Ombre modeli elde edilebilir. Yazın şapka takarak saçların uçlarını açıkta bırakmak da saçlarda açılma olmasına yardımcı olabilir.
Devamını Oku...