Sizin için en uygun anaokulu hangisi?

07:47


Canınızdan çok sevdiğiniz minik yavrunuzun sizden ayrılıp okula gitme zamanının geldiğine karar verdiniz.


Canınızdan çok sevdiğiniz minik yavrunuzun sizden ayrılıp okula gitme zamanının geldiğine karar verdiniz. Ancak bunu en doğru şekilde nasıl yapacağınızı bilemiyorsunuz. Öncelikle onun evden ayrılıp uzun süre sizin gözetiminiz olmadan başka bir yerde olma düşüncesini benimsemiş olmalısınız. Daha sonra da çocuğunuzu bunun için hazırlamalısınız. Bütün bunlar tamam… O halde sıra en uygun okulu seçmeye geldi. En uygun okul hangisi, buna nasıl karar vereceksiniz? İşte size bir yol haritası!

Öncelikle seçeceğiniz okul için bazı kriterler belirlemelisiniz. Örneğin:

• Ulaşım: Eğer mümkünse evinize yakın okullar tercih etmeye çalışın, çünkü çocuk okula gitmek için çok erken saatlerde kalkmak zorunda kalabilir, bu durum onun uykusuz kalmasına ve gelişimi için gerekli olan uykuyu alamamasına yol açabilir.
• Fiziksel ortam, sınıflar, etkinlik salonları: İlk olarak mekanın ferah, temiz, gösterişsiz, bahçeli ve bol güneş ışığı alan bir yer olduğuna emin olun. Mobilyaların ve sınıfların ergonomik olmasına dikkat edin, örneğin raflar çocukların boyunda mı, malzemelerin yerleşiminde çocukların güvenliğini tehlikeye atacak unsurlar var mı, binanın çevre güvenliği sağlanmış mı?
• Öğretmen kadrosu: Çocuklarınızla ilgilenecek olan kişilerin eğitimleri ile ilgili bilgi almayı unutmayın. Eğitimli ve deneyimli olan bir anaokulu personeli çocukla ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır ki ona gerekli olan yaklaşımı ve eğitimi verebilsin.
• Psikolojik rehberlik ve danışma hizmetleri: Okulda sürekli bir pedagog, psikolog ya da danışman bulunuyor mu? Çocukların gelişimlerinin gözlemlenmesi, bu gelişimlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının sizlerle paylaşılması, yaşanan olumsuz durumlarda destek verilmesi ya da sizi gerekli kurumlara yönlendirmesi önemlidir.
• Eğitim programları: Program, çocuğun bütün gelişimlerini (zihinsel, duygusal, sosyal, fiziksel) destekliyor mu? Çocukların değişik ilgi alanlarına hitap edebilecek şekilde dizayn edilmiş mi?
• Sınıf - öğrenci sayısı: Her öğretmene düşen öğrenci sayısına dikkat edin.
• Sosyal etkinlikler: Belirli aralıklarla sinema, tiyatro, sergi, müze, vb. gezileri düzenleniyor mu? Farklı sanat branşları için öğretmenler var mı? Çocuğun çeşitli sanat dallarını okulda tanıma ve uygulama imkanı var mı?
• Öğrenci - okul - aile işbirliği: Öğretmenler velilerle düzenli bir şekilde iletişim kuruyor mu? Okulda yapılan etkinliklerden veliler haberdar ediliyor mu? Zaman zaman aile katılımının sağlandığı faaliyetler de yapılıyor mu?
• Güvenlik: Anaokulunun güvenliğinin nasıl sağlandığını öğrenin. Anaokulunun kapısı her zaman kapalı olmalıdır. Çıkışlarda sadece çalışan personel daha önceden tespit edilen kişilere çocuğu teslim etmelidir.
• Çalışma Ruhsatı: Anaokulları; Milli Eğitim Bakanlığı ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışır. Binanın ve sınıfların yapısı, depreme dayanıklılığı, kurumun işleyişi bu kurumlar tarafından yapılan denetimlerle kontrol edilerek çalışma belgesi izni verilir. Kurum müdürünün odasında görünür bir yerde bu belgenin asılı olması gerekiyor. Eğer böyle bir belge göremediyseniz kurum müdüründen talep edin.
Kriterler de tamam!

Sıra okulu ziyaret etmeye geldi. Okulu incelemek amacıyla, çalışma saatleri içinde, mümkünse eşinizle beraber okula gidin ve belirli bir fikir edininceye kadar okulda zaman geçirin. İlk gidişinizde çocuğunuzu okula götürmeyin. Daha önceden belirlediğiniz kriterlere bağlı kalarak incelemenizi yapın.

Ayrıca bu ziyaret sırasında kayıt yaptırdığınızda çocuğunuzla hangi öğretmenin ilgileneceğini sorun ve onunla tanışmak istediğinizi ifade edin. Görüşme yaptığınız yetkiliden nasıl bir eğitim programı uygulandığı ile ilgili bilgi isteyin. Gün içerisinde çocuklar ne gibi aktiviteler yapıyorlar öğrenin. Çocukların eğitim programları dışında yaptıkları drama, bale, satranç, yüzme, yoga gibi eğlenceli aktiviteleri de olabilir. Bu aktivitelerin hangi kişiler tarafından verildiğini ve bu kişilerin eğitim durumları hakkında bilgi alın. Siz oradayken çevrenizi, çevrenizdeki kişilerin çocuklarla ilişkilerini, konuşma biçimlerini ve davranışlarını gözlemleyin. Aylık yemek listelerinin nasıl hazırlandığını, yemeklerin dışarıdan mı getirtildiğini, okulda mı pişirildiğini sorun.

Her çocuğun anaokuluna başlangıç döneminde verdiği tepkiler farklıdır. Bazı çocuklar kolay uyum sağlarken bazı çocuklar evden ya da anne-babadan ayrılmakta güçlük çekebilir. Bu doğal bir süreçtir. Bu süreç aşamasında neler yapıldığı hakkında bilgi alın.

Kafanızdaki bütün soru işaretlerinin cevaplandığını düşünüyorsanız artık okulunuzu seçtiniz demektir. Şimdi kayıt yaptırmak için sizin neler yapmanız gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgi isteyebilirsiniz.

Sıra okulu bir de çocuğunuz ile birlikte ziyaret etmeye geldi. Aksi takdirde, çocuğunuz kendisini artık sevmediğiniz için onu okula kaydettirdiğiniz kanısına varabilir. Çocuğunuz ile birlikte okulu tekrar ziyaret edin. Ona okulun her tarafını gezdirin, okulu sevip sevmediğini sorun. Eğer okulu sevmediğini söylerse bunun nedenlerini sorun, ancak ikna olması için sakın zorlamayın. Ancak çocuğunuz da okulu sevdiğini söylerse artık çocuğunuz için ideal okulu bulduğunuzu söyleyebiliriz.

Çocuğunuzun, daha uzun yıllar sürecek olan okul serüveni başladı. Tabii sizin de!...

Bu serüvenin ilk hareket noktasında Özel Ataköy Anaokulu olarak biz, yukarıda sözü edilen tüm kriterleri barındıran ve aynı zamanda öğrencilerin bireysel farklılıklarını da gözönünde bulundurarak akademik ve sosyal yönden araştıran, sorgulayan, oynarken öğrenen, kendi kendine yeten, ahlaki ve etik değerlere sahip, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir anlayışla hizmet vermekteyiz.