İş stresini yenmek için 5 ipucu

14:48 No Comments

Kalp hastalıkları, depresyon, obezite gibi büyük risk taşıyan sağlık problemleri günlük stresle ne kadar çok buluşursa o kadar ciddi bir problem haline dönüşüyor. (Mayo Klinik)

Yeni yayınlanan ve 1800 kişinin katıldığı ComPsych anketine göre iş hayatında tükenmişlik sendromu yaşayanların % 63'ü tükenmişlik sendromunun asıl kaynağının stres olduğunu belirtiyor. Ayrıca katılımcıların üçte biri stres nedeniyle iş yerindeki verimliliklerinin günde bir saat veya daha fazlasını kaybettiklerini gösteriyor.

Stres verimliliği önemli bir ölçüde etkiliyor. Yorgunluk ve mental tükenme de konsantrasyon kaybına ve dolayısı ile daha yüksek hata oranına neden oluyor.


İşteki stresinizi azaltmak için ipuçları


İş stresini azaltmak için Dr. Fzt. Gamze Şenbursa'nın sunduğu 5 etkili ipucu sayesinde stresin ciddi bir sorun haline gelmeden engellenmesi mümkün.


  • Ailenizle kısa telefon görüşmeleri yapın! Yetişkin de olsanız anneniz ile yapacağınız kısa bir konuşma sizi iş stresinden uzaklaştırıp rahatlatabilir. Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan çalışmaya göre stresli bir görevi tamamladıktan sonra telefonda anneleri ile konuşan katılımcıların kortizol(stres hormonu) hormonunun düştüğü, oksitoksin seviyesinin ise yükseldiği görülmüştür.

  • Dedikodu yapın! Çalışma arkadaşlarınızın hareketleri sizi rahatsız ediyorsa deneyimlerinizi başka biriyle paylaşmanız yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri. Journal of Personality and Social Psychology'de yayınlanan çalışmaya göre bu davranışın stres seviyesini ve kalp hızını düşürdüğü gözlenmiştir.

  • Çikolata atıştırın! Journal of Proteome Research’de yayınlanan bir araştırmada katılımcılar 2 hafta süren deneyler boyunca hergün yarım parça siyah çikolata yemiş ve katılımcıların stres hormon seviyelerinin düştüğü ve stresin sebep olduğu metabolik etkilerin hafiflediği görülmüştür. Bu sebeple küçük bir parça ile kendinizi limitlemek şartıyla ve çok stresli zamanlar için masanızın çekmecesinde bir acil yardım paketi bulundurabilirsiniz.

  • Akşamları ve haftasonları maillerinizi okumayın! Kalifornia Üniversitesi'nde yapılan çalışma, iş maillerine biraz ara vermenin stresi azalttığı ve odaklanmayı arttırdığını göstermiştir.

  • Gülme arası verin! Kendinizi gergin hissettiğiniz zamanlarda kendinize biraz vakit ayırın. Mayo Klinik'e göre iyi bir kahkaha önce stres tepkisini alevlendiriyor ancak sonra sakinleştirip kan basıncı ve nabzı yükseltiyor. Sonuçta da sakinleşme hissi kişiyi tekrar şarj etmiş oluyor.


0 yorum:

Yorum Gönder