Bebeğinizle hangi aylarda hangi oyunları oynayabilirsiniz?

08:56 No Comments

1.ay

● Bebeğinizin yüz ifadelerini ve onun çıkardığı sesleri taklit ediniz.

● Bebeğinizin kulağına yumuşak bir ses tonu ile konuşup, müzik dinletebilirsiniz. Basit ninniler, tekerlemeler ve halk türküleri onun için dinlendirici ve sakinleştirici olacaktır.

● Bebeğinizi, başını destekleyerek omzunuzda taşıyabilir, böylece çevreyi görmesini ve kendini eğlendirmesini sağlayabilirsiniz.



● 20-30 cm. mesafeden bebeğinize resimler, basit şekilli parlak renkli veya siyah beyaz şekiller, oyuncaklar gösterebilirsiniz.

● Yatağının kenarlarına ufak, hareketli, parlak hayvan figürleri, ayna, çıngıraklar asabilirsiniz.

● Bebeğinizi kucağınıza alıp öpün ve ona sarılıp uzanın.

● Bebeğinizle konuşun ve onu ismi ile çağırın. Görmekten en çok hoşlandığı şeklin insan yüzü olduğunu unutmayın.

2.ay

● Bebeğinizin dikkatini çekmek için yumuşak, nazik ama alçalan, yükselen farklı ses tonlarıyla konuşun, göz teması kurun. Mimiklerinizi izlemesine ve taklit etmesine izin verin. Sakinleştirmek istiyorsanız alçak sesle ritmik konuşun, sevdiğinizi söyleyin, övün. Bebeğinizle konuşmanız bu dönemde onun için en eğlenceli oyundur. Sizinle birlikte bazı heceleri çıkarır, aaa-ooo-agu gibi.

● Çıngırağı kulağının yanında yavaşça sallayarak, parlak renkli bir oyuncağı yüzüne yaklaştırıp, uzaklaştırarak onu eğlendirebilirsiniz.

● Kulağına yavaş sesle ismini söylediğinizde gözleri hareketlenir, başını size çevirmeye çalışır.

● Hava izin verdiği sürece bebeğinizi günlük yürüyüşe çıkarın.

● Konuşun, dokunun, kucaklayın ve sevginizi gösterin.

3.ay

● Bebeğinizle oynarken yüzünüzün tamamını görebilmesi için direkt ona bakın.

● Pek çok farklı nesne gösterin. Bunun için parlak renkli, dinlemesi, dokunması, izlemesi ilginç olan ama ağzına götürdüğünde yutma riski olmayacak kadar büyük oyuncaklar seçin. Yakalaması, ulaşması için onu cesaretlendirin.

● Yatağına kırılmayan bir ayna asın, yalnız olmadığını hisseder, kendini inceler.

● Eline küçük bir çıngırak verip, onunla nasıl ses çıkaracağını ve sallamayı öğretin.

● Onun yaptıklarından, memnun olduğunuzu gösterin, onu övün ve sık sık ismini söyleyin.

● Bebeğinize şarkı söyleyip, onunla dans edin. Ona ilgi ve sevginizi sunun.

●Bir çubuğun ucuna (mesela ben balon takılan plastik çubuğu kullandım) renkli kurdeleler bağlayarak çok basit ama epey eğlenceli bir oyuncak yapabilirsiniz. Bu oyuncak tüm zamanlarda oynayabileceği bir seçenek. Daha ilk aylarda onu sallayarak göz koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olacak ve kendi kavradığı dönemlerde ise el becerilerini geliştirecektir. Tabi bu dönemde gözetim altında tutulmalı.

●Kullanmadığınız bir eldivenin (plastik eldivenler de olur) parmaklarını kesip keçeli kalemle yüz ifadesi çiziyorsunuz. Bir elinize geçirip bebeğinize doğru tutarak konuşturuyorsunuz. Bu sırada parmaklarınızı hareket ettirmeniz ilgisini arttıracaktır. Şarkılar hikayeler anlatabilir, bebeğinizle konuşabilirsiniz.

Bu oyun bebeğin iletişim yeteneğini arttırır ve merak duygusunu pekiştirir. Ayrıca hareketli parmaklar/el ve sesiniz dolayısıyla duyularını geliştirmeye yardımcı olur.

4.ay

Bebeğinize tutacağı, kavrayabileği, dinleyebileceği oyuncaklar verin. Sizi koklamasına izin verin. Müzik dinletin.
Banyo yaparken oyun için biraz daha uzun bir zaman ayırın. Banyo oyuncakları ile oynaması gelişimine yardım eder.
Bebeğinizin başarılarını överek, gülümseyerek, onu kucaklayıp severek kutlayın. Unutmayın bebeğiniz sizin övgülerinizle motive olan sosyal bir canlıdır.
5.ay

● Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit edip onu konuşmaya teşvik edin. Net, kısa cümlecikler kurun ve kelimeleri tekrarlayarak konuşun. Şarkılar söyleyin.

● Bebeğinizin başka bebeklerle karşılaşmasını sağlayın, birbirlerini inceleyip konuşmalarına izin verin.

● Sık sık kucaklayın, sevginizi gösterin.

● Yatak üstüne takılan müzikli dönenceleri bu ayda kaldırın, bebeğiniz uzanıp yakalayabilir ve yaralanabilir.

● Eliyle rahatça kavrayabileği yumuşak, sesli oyuncaklardan hoşlanır. Yavaş yavaş oyuncak tercihi başlar.

6.ay

Bebeğinizle şarkılar söyleyin, birlikte el çırparak tempo tutun, sözcükleri yumuşak bir ses tonuyla açıkça vurgulayarak söyleyin.
Bebeğinizi kucağınıza alın ve onun çıkardığı sesleri ve yüz ifadelerini onunla birlikte tekrarlayın.
Bebeğinizin çevresine yumuşak yastıklar koyarak desteksiz oturmaya teşvik edin.
Bebeğinizi karın üzerine yere yatırın, kollarıyla kendini yerden kaldırmasına ve ilerlemesine teşvik edin.
Bebeğinizin sizi görebileceği bir yere geçip kollarınızı açın ve onu kucaklayacağınızı söyleyin, bebeğiniz gülümser, cilve yapar. Size ulaşmaya çalışırken onu kucaklayın.
Bebeğiniz elleriyle nesneleri kavramaya başladığı zaman onun bu becerisini geliştirmek için böyle bir oyun oynayabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza oturtun ve elleriyle kavrayabileceği büyüklükte nesneleri önüne koyun.
Oyuncakları alması için teşvik edin, aldıktan sonra bir süre elinde tutup incelemesini bekleyin. Sonra yavaşça parmaklarını gevşetin ve oyuncağın düşmesini sağlayın. Böylece parmaklarını açıp kapamanın sonuçlarını öğrenecek ve kendisi de yapmaya çalışacaktır.
Bu oyun bebeğinizin dinleme-işbirliği yapma, motor becerilerini, reflekslerini, dinleme-iletişim, merak-keşif becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
7.ay

Bebeğinize bebek magazinlerini, resimli kitapları gösterin. Elleriyle kavrayıp inceleyebileceği kalın sayfalı mümkünse her sayfada büyük tek resimler olan kitaplar alın. Resimleri masal gibi anlatın, hayvanları sesleri ve hareketleriyle tanıtın.
Ce-e oynayabilirsiniz. Bir örtü ile yüzünüzü kapatıp, birden açın, çok keyiflenecektir. Daha sonra onun yüzünü kapatarak oyunu geliştirin.
Ayna karşısında kendini gösterip, kim olduğunu sorun. Aynadaki görüntüyü işaret edip adını söyleyin.
Ne yaptığını söyleyerek onunla dans edin.
Bebeğinizi kucaklayın ve onunla yumuşak ses tonuyla konuşun, ona sevdiğinizi söyleyin.
Pipetlerle oyun : Çok basit şekilde yapabileceğiniz bu oyunla bebeğinizin el becerileri gelişecek. Bebekler 6 aydan itibaren nesneleri kavrama becerisi geliştirirler. İlk zamanlarda daha büyük nesneleri kavrayabilirken zaman ilerledikçe parmaklarıyla ince ve ufak nesneleri tutabilirler. İşte bu aşamada bu ince beceriyi geliştirmek amacıyla bu tip oyunlar oynayabilirsiniz. Ufak nesneleri bir delikten atma oyunu. Bunu bir kutuya delik açıp ufak oyuncakları atarak yapabilirsiniz. Ancak ilerleyen aylarda biraz zorlaştırmak adına benim gibi pipet ve delik açılmış yoğurt kovası kullanabilirsiniz.
Bu oyunu oynarken şunlara dikkat edin. Eğer çocuğunuz zorlanoyorsa, başarısızlık onu sinirlendirebilir ve olumsuz etkileyebilir. Başlangıçta tek ve büyük delikli bir kutu ile hatta daha büyük objelerle başlayın, öğrendikçe işi daha ince beceri haline getirin. Bu oyun motor becerilerinin yanı sıra özgüvenini de geliştirmeye yardım edecektir.

8.ay

● Bebeğinizin taklit etmekten hoşlanacağı eğlenceli sesler çıkarın, hareketler yapın.

● Bebekler ve çocuklar için yapılmış müzikler, şarkılar dinletin.

● Ayakta pozisyona getirerek dans etmesini, yürümesini, tempo tutmasını sağlayın.

● Bebeğiniz ile birlikte emekleyin. Hızlandıkça övün. Büyük çocuğunuz varsa onu da size katılmaya ikna edin.

● Oyuncaklarını bir sepete doldurun, nasıl çıkaracağını öğretin, sonra yeniden doldurup onun boşaltmasına izin verin.

● Bebeğinizle birlikte alışverişe çıkın, kalabalık ortamlar onun için uyarıcı ve eğlencelidir.

● Bebeğinize kucaklamak, öpmek, konuşmak için zaman ayırın.

9.ay

● Bir oyuncağını örtünün altına saklayıp,”nerde oyuncak” diye sorun, bulmakta zorlanırsa örtüyü biraz aralayın.

● Ona öten oyuncaklardan alıp, nasıl ses çıkaracağını gösterin. Başarabildiğinde alkışlayın.

● Banyo küvetini doldurup oturtun, yavaşça yüzüne su atın, onun da sizi ıslatmasına izin verin.

● Parmak oyunları oynayın. Şarkı söyleyerek parmaklarınızla hareketleri vücudunda göstererek birlikte eğlenin.

● Yatak ve uyku zamanı için bir düzen geliştirin. Uyku zamanına yakın onunla onu uyaran oyunlar oynamayın. Bebeğinizi kucaklayıp, onunla yumuşak tonda konuşun. Bir hikaye okuyun veya bir masal anlatın, yatağına  sadece orda duran tanıdık yumuşak oyuncaklar koyun.

● Bebeğinizle sürekli konuşun, ne yaptığınızı anlatın, kullandığınız eşyaların isimleri tekrarlayın.

●Yine bebeğinizin gelişimine göre bu oyunu ne zaman oynayabileceğini anlamak size kalmış ama 9 aydan itibaren rahatça yapabileceklerini düşünüyorum. Bu oyunda bir kutuyu (veya objeyi) birkaç kez üstüste paket yapıyorsunuz. Sonra ona verip parçalayıp açması için teşvik ediyorsunuz. Bu oyunda dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var

-mümkünse her katman farklı renkli olsun, çocuk katmanın ilerlediğini ayırt edebilsin

-bant kullanabilirsiniz ama kolay çıkabilsin

-ilk soyma işleminde ufak bir tutma payı bırakırsanız iyi olur

-katman sayısı çocuğu sıkacak kadar çok olmamalı

-hedefte yer alan obje sevindirici birsey olmalı, sevdiği bir meyve veya yemiş, oyuncak vs. Verdiği emeğin bir ödülü olmalı değil mi?

Bir arama bulma oyunu ancak yönlendiricisi bu defa ses olacak. Bebeğinizi oturtun ve etrafına çeşitli objeler koyun. Oyuncaklar, battaniye gibi. Bunlardan birinin altına çıngırağı saklayacaksınız. (ses çıkaran başka birşey de olur). Önce oyuncağı tanıtın sonra gözü önünde saklayın. Daha sonra onu bulması için teşvik edin ara sıra çıngırağı saklı olduğu yerde sallayabilirsiniz.Bu oyunu kurmalı müzikli oyuncaklarla oynamak daha rahat olacaktır. Müzik sürekli çalarken, bebeğiniz onu aramaya ve sesin geldiği yönü bulmaya çalışsın.Bu oyunu biz oynadığımızda çıngırağı sakladığımız diğer objeler bebeğin dikkatini dağıtmış, asıl hedefi unutup onlarla oynamaya dalmıştı. Bu açıdan oyuncakların ardına saklamakyerine saklamak için plastik kaplar, yoğurt kovaları, ya da birbirine benzer 3-4 mendil (bez) vs kullanılması daha iyi olur.
Bu oyun bebeğinizin özgüvenini geliştirir, problem çözme ve düşünme becerisini arttırır, duyularına hitap eder ve dinleme iletişim becerisine teşvik eder.
10.ay

● Birlikte bol resimli kitaplara bakın, farklı nesnelerin isimlerini sürekli tekrarlayın.

● Bebeğinize bir top veya herhangi bir oyuncak gösterip arkanıza saklayın, nerde olduğunu sorun.

● Boş bir kutu verin, oyuncaklarını içine doldurmasını öğretin. Dolunca boşaltın tekrar doldursun. Bu oyunu yavaş yavaş kendi başına oynamasına izin verin.

● Kendini yukarı çekerek ayağa kalkmaya teşvik edin, bunu başarınca nasıl mutlu olduğunuzu gösterin. Bu onu hareketi tekrarlamaya iter.

● Konuşun, kucaklayın, sevginizi gösterin.

●Bebeğiniz emeklemeyi öğrendikten sonra tırmanma becerisi için çalışmalar yapacak. Bu aşamaya geçtiğini sizin kucağınıza tırmanmaya çalışmasından anlayabilirsiniz. Bu durumda bebeğinize antreman imkanı sunmanız gerekiyor. Bunun için özellikle koltukların büyük yastıkları ideal.

Çeşitli şekillerde yastıkları yere yığın ve tırmanmasını teşvik edin. Bu oyun çok hoşuna gidecek ve onu epey oyalayacaktır. Oyun sırasında gözetim altında tutun ki düşmesin.

Bu oyun bebeğinizin bedensel gelişimi için faydalı ve oldukça eğlendirici bir oyundur.

11.ay

● Hikaye kitaplarını resimleri göstererek, sesleri ve hareketleri taklit ederek yüksek sesle okuyun, zamanı gelince sayfayı çevirmesine izin verin. Her sayfaya bir hikaye uydurun. Kitapları hikayeleri ile hatırladığını farkedeceksiniz. Bazılarını tercih eder. İlgi alanı belirginleşmeye başlar.

● Birbiri içine geçebilen oyuncaklar verin.

● Henüz yürümese de ayağıyla oyuncağı, topu itmesini öğretin.

● Telefon, tabak, bardak gibi oynamaktan hoşlandığı eşyaların oyuncaklarını alın.

● Sık sık kucaklayıp sevgi gösterin.

●Bebeğinizin konuşmaya hazırlandığı dönemlerde hayvan seslerinin taklitlerini dinlemek çok hoşuna gidecektir. Elinize oyuncak hayvanlar alarak ya da hayvan resimlerini göstererek seslerini çıkarın. Ses çıkarırken bebeğinizin korkmayacağından emin olun.

Bu oyun bebeğin hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirir, duyularının gelişmesine yardımcı olur, dinleme konuşma becerisine katkı yapar.

12.ay

● Çocuğunuzu karşınıza alıp burnunuzu gösterip, adını söyleyin, aynı şeyi kendi burnunu göstererek yapın, sırasıyla diğer organları için de aynı yöntemi kullanın. Defalarca tekrarlandığında sorulunca organlarını gösterebilir. Bu oyunu kitaplarda bebek ve diğer oyuncaklarında da tekrarlayın.

● Bebeğinizle günlük yürüyüşler yapın. Çimene, ağaç gövdesine, çiçeklere dokunmasını, hissetmesi sağlayın.

● Plastik küplerden birlikte kuleler yapıp, yıkın.

● Tekerlekli oyuncaklar alın, böylece eğlenerek dolaşıp, sizi oda oda izleyebilir.

● Çocukları olan ailelerle bir araya gelebilirseniz sosyal olmayı daha kolay öğrenir.

● Bebeğinizin artık tutma becerileri oldukça gelişti, otururken ve ya ayaktayken oyuncaklarını rahatça alabiliyorsa bu işi biraz zorlaştırmaya ne dersiniz. Böylece ona yeni bir problem çıkarıp, problem çözme yeteneğini geliştireceksiniz.

Kendinden yapışkanı bir kağıda çeşitli büyüklükteki oyuncakları yapıştırın. Ve onları çıkartmasına teşvik edin. Oyuncakları çıkarmak için nasıl bir çözüm bulduğunu gözlemleyin.

Bu oyunda bebeğinizin elleri de kağıda yapışabilir. Bu yüzden çok yapıştırıcının çok güçlü olmadığından ve zarar vermediğinden emin olun.

Bu oyuna alternatif olarak oyuncaklarına cırt cırt dikip yastık gibi bir şeye de yapıştırabilirsiniz.

Bu oyun bebeklerin paylaşım ve işbirliği yapma, düşünme problem çözme becerilerini ve duyularını geliştirmesine yardımcı olur.



PA 330 en iyi dizi, kristal netliğinde ses ve ECO-DECT modu seçenekleri
ile temel bir DECT bebek telsizi. DECT teknolojisi; Sorunsuz, kristal
netliğinde ses ve güvenilir bağlantı Kanal seçimi Otomatik kanal
seçimi ve otomatik kanal anahtarı ise tespit edilen herhangi bir
girişim Bağlantı fonksiyonları: Permanet veya VOX modu, ECO-DECT modu:
otomatik azaltılması, mesafeye bağlı olarak iletim gücü.




0 yorum:

Yorum Gönder