Kasırga’dan veda mesajı

15:53

"Kasırga’dan veda mesajı"

22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri nedeniyle, 8 Mayıs’tan bu yana sürdürdüğü Adalet Bakanlığı görevini Mehmet Ali Şahin’e devreden Fahri Kasırga, yayımladığı veda mesajında şunları söyledi:
Adalet Eski Bakanı Fahri Kasırga“Anayasanın 114’ncü maddesi gereğince, seçim süresince üstlendiğim Adalet Bakanlığı görevimi bugün Adalet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin’e devretmekten, Adalet Bakanlığının ehil ve emin ellerde olduğunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum.
Seçimlerin huzur ve güven içerisinde, büyük bir olgunlukla ve demokrasiye yakışır bir anlayış içerisinde gerçekleşmesi, Yüce Milletimizin ne kadar asil bir millet olduğunun önemli bir göstergesi olmuştur.
Bu güzel sonuca ulaşmada emeği geçen herkesi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığını il, ilçe seçim kurullarımızı ve güvenlik güçlerimizi kutluyorum. Sonuçların kısa sürede belli olması Bakanlığımızın UYAP sistemi sayesinde gerçekleşmiştir. Bundan da onur duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Her zaman, herkesin ifade ettiği gibi Yargı bir ülke için en önemli kurumlardan biridir. Ancak ne yazık ki Yargı ülkemizde bu öneminin aksine son yıllara kadar oldukça ihmal edilmiş, kaderi ile baş başa bırakılmış ve sorunlar yumağı haline gelmiştir. Dahası; yargı ile ilgili hesapların yapıldığı, çeşitli müdahalelerin yoğunlaştığı dönemler yaşanmıştır.
Sonuçta yargı iyi işlemeyen, sağlıklı ve hızlı karar veremeyen hantal bir yapıya bürünmüştür. Aynı konuda farklılık arz eden kararlar ve başarısızlıkların nedeni olarak yargının gösterilmesi çabalarına geciken adalet olgusu da eklenince maalesef Yargı, kendisinden beklenen işlevi yerine getirmekte zorlanır hale düşmüştür.
Ancak son yıllarda; yargının önemi devletimiz nezdinde daha iyi anlaşılmış, yargı önemsenmiş, yargının sorunlarının çözümü konusunda çok ciddi, çok önemli adımlar atılmıştır. Yargının mekân, araç, gereç, ödenek, personel, teknolojik alt yapı gibi çözümü imkânsız gibi görünen ve kronikleşen birçok sorununa çözümler getirilmiş, bu köklü sorunlar önemli ölçüde giderilmiş, yargıda hizmet kalitesinin standartları yükseltilmiştir. Yargı mensuplarında ve halkımızda bu sorunların çözümsüzlüğü şeklinde oluşan karamsarlık yerini güvene, umuda ve büyük bir sevince bırakmıştır.
Son yıllarda gerçekleştirilen bu hamleyi çok önemsiyorum. Büyük bir başarı olarak nitelendiriyorum. Bu başarıda hiç kuşkusuz Adalet Bakanlığının iyi yetişmiş, disipline olmuş çalışkan bürokrasisinin ve önceki Adalet Bakanımız Sayın Cemil Çiçek’in büyük katkıları ve emeği olmuştur. Bu vesile ile kendisini saygıyla yadediyorum. Yargı camiası kendisine hizmet edenleri asla unutmaz. Yargı mensuplarının temiz vicdanlarında müstesna bir yer edinmiştir.
Bu dönemde başlatılan hizmet hamlesinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi büyük önem taşıyor. Yapılacak daha çok işimiz var ve bunların projeleri hazırlanmıştır. Başlatılan reform süreci, yapılacak yeni yasal düzenlemelerle taçlandırılmalıdır.
Ülkemizin gerçekten huzurlu bir ülke olabilmesi, uluslararası camiada saygınlığının artması ve hedefimiz olan muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmesi ancak iyi işleyen, etkin, saygın, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile mümkün olacaktır. Bu amaçla yapılacak her çalışma önemlidir, desteklenmeli ve alkışlanmalıdır.
Bu düşüncelerle sayın Bakanımı tebrik ediyor, başarı dileklerimle ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”