Veli Küçük'e 'Paşaların en yakışıklısı' dedi; Başbakanlık Müsteşarlığı'na atandı

15:55

İçişleri Bakanlığı’na getirilen Efkan Ala’nın yerine Başbakanlık Müsteşarlığı görevine Fahri Kasırga atandı
T24
Veli Küçük'e "Paşaların en yakışıklısı" diyen Fahri Kasırga Başbakanlık Müsteşarlığı'na atandı.
Efkan Ala'nın parlamento dışından İçişleri Bakanlığı'na getirilmesinin ardından boşalan ve kamu örgütlenmesinde en yüksek düzeydeki bürokratik makam olan Başbakanlık Müsteşarlığı görevine, Ergenekon davası sürecinde telefonları dinlenen bazı emekli askerlerle yaptığı konuşmalar tartışma yaratan Fahri Kasırga atandı.

Daha önce Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Kasırga'nın, bazı Ergenekon sanıkları ile telefon görüşmelerinin ortaya çıkmasının ardından bu görevini bırakmak durumunda kaldığı yorumları yapılmıştı. Kasırga, seçimlere üç ay kala Ulaştırma, Adalet ve İçişleri bakanlarının görevden ayrılmaları yolundaki Anrayasa hükmü uyarınca, 2007 seçimleri öncesinde geçici olarak Adalet Bakanlığı da yapmıştı.

'Paşaların en yakışıklısı, bakanların en büyüğü'


Ergenekon soruşturması kapsamında telefonları dinlenen Veli Küçük ile Kasırga'nın dava dosyalarına giren görüşmelerinde şu ifadeler yer almıştı:

Veli Küçük: Aloo.
Fahri Kasırga: Paşaların en yakışıklısı.
VK: Uyy bakanların büyüğü, bakanların en güzeli.
FK: Bayramınız kutlu olsun, bayramınız mübarek olsun.
VK: Valla yav beni mahcup ettin ben arayacaktım yav.
FK: Estağfurullah paşam, nasılsın iyi misin?
VK: Valla köydeyiz, hanımla kurban kestik, onunla uğraşıyoruz.
FK: Oh ne güzel.
VK: Bayrama geldik nerdesiniz?
FK: Vallahi ben Ankara'da kestim kurbanımı Allah kabul ederse...
VK: Allah kabul etsin.
FK: Amin...
----
VK: Balkanların en büyük savcısıyla ve en büyük bakanıyla görüşecektim.
FK: Kendileri karşınızda, Ortadoğu ve Balkanların en yakışıklı paşası.
VK: Köylüm olan bir kız hâkimlik sınavına girecek.
FK: Veli amcası kefil midir?
VK: Kefilim.
FK: E biz de kefil oluruz o zaman.
VK: Sen kafil oldun mu biter bu iş.
 

Kasırga: Görüşmelerin soruşturmayla ilgisi yok


Fahri Kasırga, görüşme kayıtlarının ortaya çıkasından 6 gün sonra yaptığı açıklmaada, tutuklu bulunan 2 emekli generalle yaptığı telefon görüşmelerinin soruşturmayla ilgili olmadığını iddia etmişti. Kasırga, açıklamasında generallerle görüşmesinin kişisel olduğunu ve davayla ilgisinin bulunmadığını belirterek imha edilmesi gerektiğini söylemişti.

Fahri Kasırga kimdir?

 
1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Kasırga, çeşitli yerlerde savcılık görevinde bulundu. 2001 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'yken, 2003'te AKP Hükümeti döneminde Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirilen Kasırga, Anayasa'nın 114'üncü maddesi gereğince 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi "tarafsız Adalet Bakanı" olarak görev yaptı.
Bakanlık görevinin ardından tekrar müsteşarlık makamına dönen Kasırga, 2008'e kadar bu görevini sürdürdü. Kasırga, bu görevinin ardından Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri unvanıyla Başbakanlık Başdanışmanı oldu. Kasırga son olarak, Ala'nın İçişleri Bakanı olmasıyla boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı'na atandı.