Rüya Tabirleri || Dini ruya ve İslami Rüya Yorumları Sözlüğü

07:35

Standart rüya tabirleri kitaplarından yola çıkılarak bir rüyayı yorumlamak mümkün değildir. Çünkü rüyalardaki semboller, rüyayı gören kimsenin duygularına, düşüncelerine, bilgilerine, değer yargılarına, korkularına, kısaca iç dünyasına göre biçimlenirler.
Rüya yorumurüya türlerinden yalnızca amaçlı rüyalar ya da diğer adıyla haberci rüyalar grubuna giren, bir mesaj taşıyan rüyalardaki sembolizmi çözme çalışmasına verilen addır.
Rüyasındaki sembolizmi çözmek isteyen kişinin öncelikle o rüyasının haberci (amaçlı) bir rüya mı olduğunu, yoksa psikofizyolojik kaynaklı bir rüya mı olduğunu çözmesi gerekmektedir.
Rüya günlüğü kişilerin kendi rüyalarını tarih sırası içinde kayıt altına aldığı günlüktür. Bu günlük yalnızca uyku sırasında görülen rüyaları içerebileceği gibi, hayal olarak nitelenebilen gündüz rüyalarını da kapsayabilir.

Rüya Tabirleri || Dini ruya ve İslami Rüya Yorumları Sözlüğü

Dini literatürde üç çeşit rüyadan bahsedilir:
1. Rahmani Rüya: Rüya denildiği zaman akla ilk gelen budur. Bu rüyaya sadık rüya veya salih rüya da denilir. Uykuda iken doğrudan veya bir melek vasıtasıyla gerçekleşen rüyadır. Peygamberler, veliler ve temiz inançlı kişiler tarafından görüldüğüne inanılır. Bu rüyalar, müjdeler, korkutur, uyarır veya haber verir.
2) Şeytani Rüya: Şeytanın aldatma, vesvese ve korkutmalarıyla meydana gelen karışık hayaller, düşler, telkinlerdir. Bu tür düşlere ahlâm ve adgâs-ı ahlâm da denilir. Bu rüyalar batıl kabul edilir, onlara pek itibar edilmez ve tabiri de yapılmaz.
3) Nefsani Rüya: Nefsin telkinleri ve çağrışımları sonucunda olan bu rüyaların kaynağı, kişinin bizzat kendisidir. Bu rüyalar dış etkenler ve günlük meşgalelerle ilgili rüyalardır. Kişi uyanıkken neyle meşgulse rüyasında da onunla ilgili şeyler görür.