Ardahan’da kurulacak makarna tesisi,

00:15

1-PROJE TEKLİFİ
Amaç: Ardahan’da kurulacak makarna tesisi, Doğu Anadolu Bölgesi’nde makarna tesisi olmayışı ve önemli bir pazar olan BDT ülkelerine yakın olmasından dolayı kurulması amaçlanmıştır. Projenin Ardahan’da istihdama ve gelir düzeyinin artmasına olumlu etkilerde bulunması beklenmektedir.
Projenin Tanımı: Doğu Anadolu Bölgesi’nde makarna üretim tesisi kurulması ve bölgenin ekonomik olarak gelişiminin sağlanması.
Projenin Kapsamı: Makarna sektörünün yapısı ve rekabet koşulları, sektörel kapasite, yurt içi tüketim, dış pazar olanakları ve hammadde tedariki konuları incelenerek tesisin inşaası ve 15.500 Ton/Yıl  üretim ile iç ve dış pazara satış yapılması hedeflenmektedir.
Yöntemler: Net  Bugünkü Değer Analizi, İç Karlılık Oranı Analizi, Geri Ödeme Süresi Analizi, Başa Baş Noktası Analizi, İstihdam Etkisi
Önemli Kilometre Taşları:
Proje planlama aşamasının kilometre taşlarını oluşturan ana başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz
·         Fizibilite: Türkiye’de makarna tüketiminin araştırılması, mevcut pazarda kapasitenin değerlendirilmesi, ihracat için Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarların araştırılması ve ihracat için gümrük tarife pozisyonlarının incelenmesi
·         Arazi Seçimi: Hammadde kaynaklarına yakınlığının ve dış pazara yakınlığı  lojistik olarak konumunun değerlendirilmesi.
·         Bina İnşaatı: Üretim ve idari bölümlere yeterli olacak şekilde tesisin kurulması.
·         Makine Alımı: Üretimde kullanılacak teknolojinin, üretim tekniğinin ve bunun için gerekli makine ve ekipmanların belirlenmesi ve tüm makarna üretim makineleri ve teçhizatlarını komple temin edilmesi.
·         Makine Montajı: Üretim tesisinin hat olarak komple montaj yapılması ve eğitiminin verilmesi.
·         İşletmeye Alma: İşe alınan personelin eğitilmesi ve test üretiminin başlatılarak gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanması ve tesisin üretime hazır hale getirilmesi

Kaba Proje Planı ve Uygulama Takvimi:
Proje Süresi 10 Ay
Arsa Yatırım Araştırması
(2 Ay)
Etüt ve Proje Çalışması (1 Ay)
İnşaat İşleri (4 Ay)
Makine ve Teçhizat Seçimi ve Alımı (2 Ay)
İşletmeye Alma
(1 Ay)

Proje Değerlendirme
Ana Fabrika Bina İnşaası
İhale Süresi Ve Alım
Personel Alımı

Proje Çizimi
İdari Bina İnşaası
Taşıma
Makine Eğitimi


Yardımcı Tesislerin İnşaası
Montaj
Deneme Üretimi


Alt Yapı Çalışması




Çevre Düzenlemesi










Proje Süresi
2. AY
3. Ay
7. Ay
9. Ay
10. Ay







Arsa Yatırımı Araştırması















60 Gün











Etüt Ve Proje Çalışması





Proje Değerlendirme

10 Gün











Proje Çizimi


20 Gün


İnşaat İşleri









Alt Yapı Çalışması



10 Gün



Ana Fabrika Bina İnşaası




80 Gün








Yardımcı Tesislerin İnşaası



30 Gün



İdari Bina İnşaası






25 Gün






Çevre Düzenlemesi



5 Gün


Makine ve Teçhizat Seçimi ve Alımı













İhale Süresi Ve Alım



30 Gün


Taşıma & Gümrük








30 Gün




Montaj




30 Gün

İşletmeye Alma












Personel Alımı




30 Gün


Makine Eğitimi










15 Gün


Deneme Üretimi











15 Gün














2-PROJE KARTI
Proje Adı:
Ardahan İli Makarna Tesisi Kurulumu
Başlangıç Tarihi:
01.01.2014
Bitiş Tarihi:
01.11.2014
Projenin Amaçları:
Planlanan zamanda tesisin tamamlanarak BDT ülkelerine ve iç piyasaya ürün tedariği hedeflenmektedir.  Bu projenin maliyeti 4.750.000 $ olarak bütçelenmiştir ve 60 kişi istihdam etmesi hedeflenmiştir.
Yaklaşım ve Sonuçlar
·         Projenin Ardahanda istihdamı ve gelir seviyesinin artmasını sağlamak
·         Üretimin %20 sini ihraç etmek.
·         Bölgede mevcut durumda üretim yapan irmik tesislerindeki atıl kapasitenin kullanılmasını sağlayarak, hammadde tedarikçilerinin verimini artırmak.
·         %60 kapasite kullanımı ile üretime başlayarak 4 yıl sonunda %75 ve üzerinde bir kapasite ile çalışmak.
·         Kapasite kullanımının %45in altına düştüğü durumda da karlılığını sürdürmek.
Görev ve Sorumluluklar
İsim
Görev
Sorumluluk
AAA
İşveren
Proje için gerekli finansmanı sağlamak.
BBB
Ceo
Projeyi yönetmek ve birimler arası koordinasyonu sağlamak
CCC
Üretim Müdürü
Hammadde ve üretim tekniği ve tesis kurulum analizi
DDD
Teknik Ekip Sorumlusu
Makinelerin kurulumu ve devreye alınmasını sağlamak.
EEE
Satın Alma Müdürü
Proje için gerekli makine ve tehçizatı almak.
FFF
Pazarlama Müdürü
Üretilen ürünün satışını sağlamak
HHH
Personel Müdürü
Personellerden sorumludur.
GGG
İnsan Kaynakları Müdürü
Personel işe alımını sağlamak

4-PROJE PLANI
Proje Yönetim Planı Bölümleri

GİRİŞ
PROJE ORGANİZASYONU
YÖNETİMSEL PROSESLER
TEKNİK PROSESLER
İŞ PAKETLERİ, ÇİZELGE ve BÜTÇE
KONULAR

Projeyi gözden geçirme
Yer Seçimi
Projesi yönetim planının geliştirilmesi



·         Proje sorumlulukları

·         Organizasyonel yapı


·         Yönetim amaçları ve öncelikleri
·         Risk yönetimi
·         Yerleşim Planı
·         Personel planı

·         Makine Montajları
·         Alt yapı inşaası

·         İş paketleri
·         Bağımlılıklar
·         Kaynak ihtiyaçları
·         Bütçe ve kaynak ödenekleri





5-PAYDAŞ ANALİZİ
Paydaş
Projedeki Payı
Projedeki Potansiyel Etki Derecesi
Projenin Paydaştan Beklentileri
Paydaşların Gözlemlenen Tutumları / Riskler
Paydaş Yönetim Stratejisi
Görevi
İşveren
Finansmanı sağlamak
Yüksek
Proje için gerekli finansmanı sağlamak
Gerekli finansmanı zamanında sağlayamaması
Proje hakkında genel kontrolleri yapmak
İşveren
Ceo
Fabrikanın idari işlerini yürütmek.
Yüksek
Gerekli toplantıları yapıp birimler arası koordinasyonu sağlamak
Proje ekibinin fazlasıyla teknik olması
Projeye katkı sağlayacak toplantılar yapmak ve projeyi yönetmek
Proje Müdürü
Çalışanlar
İşletmeyi devreye alma ve üretimi sağlama
Yüksek
Kaliteli ürün üretimini sağlamak
Kalifiye personel olmayışı
Üretimi sağlamak
Üretim
İrmik Üreticileri
İşletmeye hammadde tedariği sağlamak.
Yüksek
Üretim için hammadde sağlamak
Hammadeyi zamanında sağlayamaması
Üretimi sağlamak
Tedarik
Şekil 1 ORGANİZASYON ŞEMASI

6-WBS
1. Yer Seçimi
1.1 Arsa Araştırması
1.2 Çevresel Değerlendirme
1.3 Alım İşlemleri
2. Etüt ve Proje Çalışması
2.1 Proje Değerlendirme
2.2 Proje Çizimi
3. İnşaat İşleri
3.1 Alt Yapı Çalışması
3.2 Fabrika Bina inşası
3.3 Yardımcı Tesis İnşaası
3.4 İdari Bina İnşaası
3.5 Çevre Düzenlemesi
4. Makine Alımı & Montaj
4.1 Üretime uygun makine araştırma
4.2 İhale ve alım süreci
4.3 Taşıma ve gümrükleme
4.4 Yerleşim Planı
4.5 Montaj
5. İşletmeye alma
5.1 Personel değerlendirme ve alım
5.2 Makine Eğitimi
5.3 Deneme üretimi


1.       KRİTİK YOL ANALİZİ
2.       PLANLANAN MALİYETLER
Bütçe Kategorisi
Maliyet
Açıklama
Arsa Yatırımı
15.970 $
20.000 m^2 alan
Etüt ve Proje Giderleri
17.980 $
Yapılan etüt, ekonomik ve teknik araştırma için
İnşaat Harcamaları
770.740 $
Ana fabrika binası ve idari bina için
Çevre Düzenlemesi
40.000 $
Arazi düzenlemesi ve alt yapı çalışması
İşletmeye Alma Giderleri
28.000 $
15 gün deneme üretimi için
Hammadde Giderleri
4.519.800 $
Fire dahil hammadde gereksinimi 16.200 ton (0,279 $/kg)
Ambalaj Malzemesi
1.033.850 $
0,5 kg / 5 kg ve 25 kg'lık paketler için ayrı ayrı
Elektrik Tüketimi
249.191 $
4.800.00 kwh/yıl
Su Tüketimi
3.000 $
7.500 m^3/yıl
İşçilik Giderleri
201.829 $
60 çalışan için
Bakım Giderleri
148.796 $

Genel Giderler
62.815 $





3.       RİSK LİSTESİ VE RİSK ÖNLEM RAPORU
No
Risk
1
Sert doğa koşulları
2
Ulaşım dezavantajı
3
Kalifiye personelin bulunamaması
4
Makarnaya alternatif evde üretilen gıdalar
5
Bölgenin verimsiz olduğu durumlarda dışardan hammadde tedariği

Risk Önlemleri
Sert doğa koşulları oluşabileceğinden projenin önemli noktası olan fabrika inşaasını ve montajını yaz aylarına ayarlanmalıdır. İnşaat süresinin uzaması durumunda dahi makinelerin belirlenen tarihlerde fabrika yerleşim yerine nakil etmeli ve burada inşaatın bitimine kadar uygun bir alanda depolanmalıdır. İnşaat bitiminde içeriye alınarak montaj edilebilir.

 İlde kalifiye eleman bulunamadığında yakın çevreden eleman istihdam edilmeli veya uzman personel getirtilerek eğitim verilmeli ve tecrube kazandırmalıdır.


Evde üretilen gıdalarda ise ürünleri daha çok çalışan kesimlerin olduğu bölgelerde pazarlamaya gidilmelidir. Kuraklık veya uygun yetiştirme koşulları olmadığı varsayımları içinfabrika yakınına uygun sülo yapılarak hammadde tedariğini stoklu bir şekilde çalışmak gerekmektedir.