En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem

00:19

En İyi Embriyonun Seçimi İçin Uygulanan Yeni Yöntem: Metabolomics

IVF tedavisinde, şimdiye kadarki diğer klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte kullanılarak embriyonun rahim içine tutunma potansiyelini değerlendirmeye yardımcı yeni bir yöntemdir. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde kullanılan “metabolomics yöntemi” ile tutunma potansiyeli en yüksek olan tek embriyo belirlenmekte ve hastaya nakledilmektedir. Bu sistem ile çiftlerin artık tek embriyo nakli ile başarı yakalama şansı daha da artacaktır. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek merkezi'nden Doç. Dr. Cem Demirel Metabolomics yöntemi hakkında bilgi verdi.

Metabolomics Uygulamanın Amacı Nedir?

Bu zamana kadar IVF tedavisi sırasında anne rahmine yerleştirilecek embriyo seçilirken mikroskopta belirli bir büyütmeyle sadece embriyonun görünümüne göre iyi olup olmadığı değerlendirilerek seçim yapılabiliyordu. Metabolomics yöntemiyle; embriyo görünümünün yanı sıra embriyonun içinde bulunduğu kültür ortamına salgıladığı maddelerin miktarları ölçülerek embriyonun sağlığı ve gebelik oluşturma ihtimali tespit edilebiliyor.

Metabolomics Kimlere Uygulanabilir?

En yüksek tutunma şansı olan embriyoları seçebilmek ve tedavi başarı şansını artırabilmek için tüm tüp bebek tedavilerinde uygulanabilir.

Metabolomics Nasıl Uygulanır?

1-     Döllenen yumurta sayısına göre embriyo transfer günü belirlenir(2.gün, 3.gün, 5.gün).
2-     Embriyo’nun içinde bulunduğu kültür ortamından bir miktar örnek alınarak optik okuyucuda embriyo’nun canlılık skor değeri (Viability Score) tespit edilir.
3-     En yüksek skora sahip embriyo transfer için seçilir.

Metabolomics Uygulaması Sonucu Neye Göre Embriyo Seçiliyor?

Metabolomics uygulanan her embriyo için optik okuyucu canlılık skoru (Viability Score) adı verilen sayısal bir değer okur.
Canlılık skor değerinin referans aralığı 0,00 ile 1,50 arasındadır.Canlılık Skor değerinin yüksek olması embriyonun rahim içine tutunma eğiliminin ve gebelik oluşturma şansının yüksek olduğunu ifade etmektedir.

Örnek Hasta Profili:

34 yaşında, açıklanamayan infertilite şikayetiyle 2 başarısız IVF denemesi geçirmiş ve bu denemelerde iyi kalitede embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilememiş,  3.kez tedaviye başlamış bir hasta’da; Tedavi sırasında embriyo gelişiminin 3.gününde mikroskop altında yapılan incelemede hastanın 4 tane 1.kalite embriyo’su vardır. Daha önceki denemeler de göz önünde bulundurularak hangi embriyonun daha fazla gebelik şansı oluşturacağı gözlemsel olarak anlaşılamadığından bu 4 embriyo arasındaki seçim metabolomics yöntemi ile yapılır. Elde edilen sonuçlarda; 1.embriyo 0.94, 2.embriyo 0.52, 3.embriyo 1,21, 4.embriyo 0,35 canlılık skorlarına sahiptir. Elde edilen sonuçlara göre hem iyi kaliteli, hem de canlılık skoru yüksek olan 3.embriyo (1,21) ve 1.embriyo (0,94)  anne rahmine yerleştirilir.

Metabolomics Embriyo’ya Zarar Verir Mi?

Metabolomics uygulaması embriyo’dan bağımsız sadece embriyonun doğrudan içinde bulunduğu kültür ortamına yapıldığı için embriyo için hiçbir şekilde olumsuz bir durum oluşturmamaktadır.