Hummus Nedir (Humus)

07:34 No Comments

Humus nohut ve tahine limon suyu, sarımsaktuzkimyonkırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir OrtadoğumezesidirHoumous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Ortadoğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte TürkiyeErmenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Ülkemizde ise Hatay yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupave Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken [1] Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.

Hazırlama ve sunum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsaktahinlimon suyu eklenir, baharatı ve tuzu ayarlanır. Kimyonnanedereotu eklenmesi tercihe bağlıdır. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.
Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytin yağı gezdirilip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir. Yarım somun ekmekpide dilimleri ve tercihan zeytin ve turşu ile servis edilir.

Başka sunumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Humus yukarıda anlatılan şekilde servis edilebildiği gibi, kiremit kaplara koyularak fırında ikinci kez pişirilerek de hazırlanabilir. Bu sunum genelde biraz daha zengin çeşniler içerir, üzerinde kavrulmuş pastırma, biberli tereyağı ve sumağa rastlamak mümkündür.

Kolay hazırlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Zahmetli bir hazırlık gerektiren ve kıvamını tutturması çok kolay olmayan bir meze olduğu için hazırlığı kolaylaştırmak için tarifte ufak değişiklikler yapılabilir. Örneğin tüm malzemeler birleştirilip bir seferde mutfak robotundan geçirilebilir. Pişirme işlemini kısaltmak için konserve nohut kullanılabilir veya nohutlar ıslatılmadan pişirilecekse düdüklü tencere kullanılabilir.
Günümüzde süpermarketlerde hazır humus tozuna da rastlanmaktadır. Üzerindeki yönergelere göre sadece tahin limon suyu tuz ve isteğe göre sarımsak ekleyip hazır humus elde etmek mümkündür.

Usta farkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sunum ve özellikle hazırlık konusunda başka bir husus da humusun ustadan ustaya değişen hazırlama tekniğidir. Humusa katılan malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl eklendikleri humusun nasıl olacağını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar, veya karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif gövdeli olur. Ustaların bu seçimleri sundukları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.
Kızarmış tavuk ya da kırmızı etin yanında servis edilir.

  1. antakyalılar tarafından iddia edildigi uzere humusun dogru yazılısı
     
    arcadia
  2. kozyatagi ve acibademde subeleri olan , servisi, kalitesi, yemekleri ve mukemmel etleri ile beni hayran birakmis olan , sanirim antepli kebapci.
    eksileri ise, alkollu icki olmamasi ve ne yendigine dikkat edilmedigi durumlarda fiyatlarda sisme ile karsilasilabilmesidir.
     
    sorcerer
  3. humus'un ingilizce yazilisi.

    (bkz: humus)
     
    satine
  4. pearl jam'in yield albumunde, all those yesterdays'den sonra gelen hidden track. ensturmantaldir, dogu ezgileri vardir, jack irons'dir, superdir.
     
    pissed
  5. east village'ta st. marks uzerinde 1st av ve av a arasinda yapilan humus kesinlikle cok basarilidir, -yerin adi da humusplace'tir bundan bi tane de west village'de mac dougal ustunde vardir- bu nedenle ulusal yemeklerini humus belleyen israilliler surekli burada zaten, insana iyi zeytinyagli dolma yapan bi yer acsam, butun turkler dolar, iyi is yapar, diye dusundurtuyo, hos once bi tostcu acmak lazim o ayri...
     
    prencesa
  6. mersin'de opera civarında bu isimde bir lokanta bulunmaktadır. vitrininde ise kocaman bir havan bulunmaktadır. en lezzetli anlar için öğlen saatlerinde gitmek tercih edilmelidir.
     
    istanpool
  7. (bkz: destory all hummus)
     
    guru
  8. pearl jam'in hidden track'i olan bu versiyon tarafımca çok uzun süre sonuna kadar dinlenmemiştir. master/slave'e verdiğim şansı hiç kendisine vermedim.

    tanım olarak da, jack irons'ı tanımlayacak şarkı.

Humus Tarifi'nin Malzemeleri

  • 500 g koçbaşı nohut(Haşlanmış,kabukları alınmış hali ile,yaklaşık 2-3 su bardağı)
  • 1,5 çay bardağı ılık su
Humus için;
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 çorba kaşığı limon suyu
  • 3-4 diş sarımsak(ezilmiş)
  • Tuz
Süslemek için:
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Sumak
  • Kıyılmış maydanoz
  • Arzuya göre salatalık turşusu ve turp

Humus Tarifi'nin Yapılışı

– Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın,bir taşım kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün,tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tam pişirin(hafif çatlasın ve kabukları kolay çıkabilecek hal alsın)(Yaklaşık 15-20 dk)
– Nohutların kabuklarını temizleyin,ölçüdeki nohutu elde edin..Kabuksuz nohutları,1,5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın,tekrar ocağa koyun,tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin.Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın. Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu aşamada derin dondurucuda saklayabilirsiz)
– 2.kez kısık ateşe aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin yumuşatın,sürekli karıştırarak açılmasını sağlayın.(1 dk).Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
– Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon,pul kırmızı biber,sumak,kıyılmış maydanoz ile süsleyin.Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.Ilık servis yapın.
Ölçü 7-8 Kişiliktir.Afiyet olsun.
Not: Antakya /Harbiye ‘de yediğim “pütürsüz” humusu ustalarına nasıl yaptıklarını sorduğumda nohutu 5-6 saat kaynattıklarını söylemişlerdi.Bu pişirme şeklinin evde çok ekonomik olmadığını düşündüğüm için haşlamadan sonra 2 kez pişirme yöntemini denedim,sonuç olumlu olunca da sizle bu yöntemi paylaştım.Nohut özellikle 2.kez ateşe alındığı zaman eklenen malzemeleri ılık halde çok iyi çekiyor ve iyi karıştırma sonunda özleniyor.Tercih sizin..



0 yorum:

Yorum Gönder