Tofu Nedir?

07:30 No Comments

Anlam olarak Japonca soya(豆), ve pıhtı (腐) karakterlerinden türemiş bir kelimedir. Haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen ve asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen soya peyniridir. Sade ve nötr lezzeti ile hem tatlı hem de tuzlu olarak çorbadan tatlıya, yemekten kızartmaya kadar birçok farklı alanda kullanılabilen bir üründür. Yemeklerin içine eklenebileceği gibi sadece tofudan da yemekler yapılabilir. Örneğin Japonya'da tofuya soya sosu ve taze soğan katılarak yenir. İçeriğinde bulunan yoğun miktarda kalsiyum ve proteinin yanında sıfıra yakın yağ oranıyla her yaştan insanın tüketimine uygun besleyici bir besin maddesi olma özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra zengin bir demir ve B vitamini kaynağıdır.Özellikle vegan beslenme tarzını benimsemiş kişilerin protein ihtiyaçlarını karşılamak açısından son derece özel bir yeri vardır. Yapısal özellikleri bakımından farklı tür ve çeşitleri mevcuttur.Besin olarak tüketecekseniz bu vejeteryanlığa başlangıç olabilir.
Tofu Nedir?

  1. vejeteryen ve "vegan" lar icin protein. duzgun yapilirsa cok guzel ama pisirmeyi bilmeyenlerin uzak durmasi gereken bir besin maddesi.
     
    basho
  2. curse of monkey of island oyununda guybrush threepwood arkada$imiza hem yarari hem zarari dokunan bir maddedir, kafada durdugu gibi durmaz allah muhafaza.
     
    lord aragorn
  3. tofu tatsiz tuzsuz bir besindir ama zira biz vejeteryenlere protein acidan faydali olmakla beraber protein alcam die fistik ezmesi yemememizi kolaylastirir. kizartilabilir, stew edilir, corbaya konur. sert tofu kullanilmasi tercihidir. abi bulamiorum ben tofu memleketimde diorsaniz evde yapilabilir. ayrica (bkz: tempeh)
     
    elena
  4. (bkz: tofuk).
     
    felis
  5. beyaz peynir gorunumunde son derece gereksiz bir yiyecek.cin marketlerinde bulunur. ne tadi var ne tuzu.asla tek basina yenmez.tofuyu galeta unuyla kizartip, uzerine de soya sosu dokup yiyenler var.bu, yine bir derece ama yine de gereksiz.agiz tadini bozmanin alemi yok.
     
    catch22
  6. takashi miike'nin bir filminde, (sanirim olu ve diri: kuslar'di) kahramanlar adaya giderken oturmuşlar, "ulan bu tofu ne güzel" "harbi tofu gibisiyi yok" "ah ulan bursanin tofusu var ya" gibi geyikler yapmışlardir, japon kültürüne vakıf olmayan ortalama seyirci de "ulan bu tofu baklava gibi bişey heralde?" diye sormuştur kendi kendine... aslinda soyadir evet...
     
    portakal
  7. siyam kedim *
     
    nekio
  8. (bkz: sofu)
     
    breath
  9. japonca to (fasulye) ve fu (pıhtı) kelimelerinden olusan asyanin en saygin bitkisel urunlerinden biri...kolesterol icermeyen yuksek biyolojik degere sahip urun...
     
    tarao
  10. kavanozlarda peynir görünümünde satılan bu çin işi yiyecek hep merakımı uyandırırdı.bir de anlamsız vejetaryengıdaları sempatizanlığım yüzünden bunu deneme ihtiyacı duydum.ne kaşınıyorsun otur işte yerinde carnivore carnivore .neyse bir soyalı sos karışımı yapıp lezzet mırıltılarıyla kızarttım onları aldığım özel unla*.sonra prezantabıl bir şekilde servis yaparak yemeğe başladım.soyalı sos muhteşemdi ama merakla beklenen tofunun tadı şöyle tatsız bir sebze esansı içeren tatsız bir peynir gibiydi ve kızartınca da böyle tatsızlıkta bir şey üstüne üstük ağır da oluvermişti.ağır yemekler hep fantastik lezzetlerde olurlar benim bildiğim.gereksiz yere akşam akşam zavallı miğdemi ayağa kaldırdı bu tofu merakı, kendimi sofradan zor attım,bir kaç parça salatayla toparlanmaya çalışıyorum hala.yani soyadan nasıl böyle bariz tatta bir sos çıkabiliyor da aynı zamanda da gene aynı bitkiden böyle tadı olmayan tofu ya da acayip soya sütü gibi üzücü ürünler çıkıyor akıl sır erdiremiyorum,soya fasulyesinin kerametine eremiyorum.
  11. Tofu, Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkelerinde popüler bir yiyecek. Dünyanın, bitkisel protein açısından en zengin gıdası olarak bilinir. Hiç yağ içermemesi ve sıfıra yakın kalorisi ile basta ABD olmak üzere tüm dünya ülkelerinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Tofu, soya fasulyesinin ezilip, elde edilen pürenin haşlanması ve daha sonra posa ve suyun ayrılmasıyla elde edilir. Tofu, posa kısmı kullanılarak yapılır. Tofunun sert ve yumuşak olmak üzere iki çeşidi bulunur. Hemen her tür yemeğe ilave edilebildiği gibi sadece tofu kullanılarak yapılan yemekler de vardır.


0 yorum:

Yorum Gönder