Kabuksuz kabak çekirdeğinin Tarla Günü etkinliği

20:51 No Comments


Köprücüler Köyü'nde ekimi yapılan Kabuksuz kabak çekirdeğinin Tarla Günü etkinliğine Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı ve Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, tarımla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda çiftçimizin katılımı ile gerçekleştirildi.
Patates üretiminin de 3 yıllık münavebeli olarak üretilmesi uygulamasının başlamasıyla birlikte üreticilerimiz tarafından alternatif ürün arayışları devam etmekte.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda birçok ürünün denemesi ve demonstrasyonu gerçekleştirilmişti. Bu ürünler arasında soya fasulyesi üretimi, kanola ve lenox üretimi, 2. ürün silajlık mısır üretimi, yem şalgamı üretimi ve bu sene içinde de nohut üretimine ait demonstrasyonlar yapılmıştı.
Bu sene ayrıca Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş kabuksuz kabak çekirdeği üretimini gerçekleştirmiştirdi. Kabak bitkisi, son yıllarda İlimizde aynı firma tarafından başarılı bir şekilde üretilmekte. Üreticilerimiz tarafından sözleşmeli üretim modeline de uygun olarak üretilebilecek alternatif ürün açısından değerlendirilebilecek bitkiler arasında yer almaktadır.
Kabak çekirdeği birçok alanda kullanılabilen bir ürün. Özellikle çerezlik olarak, pasta ve ekmek sanayinde ve yağ elde edilmesinde kullanılabilmektedir.
Dekara verimi 80-100 kg arasında olabilen ürünün toptan satış fiyatı da içinde bulunduğumuz yıl için ortalama 8,5 TL - 10,00 TL arasında gerçekleşmekte. Bu verilere bakıldığında, üreticilerimiz tarafından patates ve buğdaydan sonra münavebeye girebilecek olan kabak bitkisi gelir getirme bakımından da buğdaydan daha iyi durumda olduğu gözükmekte.
Kabuksuz kabak çekirdeğinin ilimizde iyi bir münavebe bitkisi olabileceğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, alternatif ürün çalışmalarında önderlik ederek Kabuksuz kabuk Çekirdeği üretimini gerçekleştiren Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram'a teşekkür etti. Ayrıca bu ürünün diğer üreticilerimize de örnek teşkil etmesini temenni ederek konuşmasını bitirdi.


0 yorum:

Yorum Gönder