Annelerin Kabusu : Uyku Eğitimi

09:50 No Comments

Annelerin Kabusu : Uyku Eğitimi
Benim için çocuk sahibi olmanın en zor kısmı uykusuz kalmaktı. Bir daha ne zaman tüm gece deliksiz uyurum acaba diye düşündüğüm günler ne çoktu. Sanırım tüm ebeveynler için ortak bir sıkıntı gece uykularını düzenlemek. Sanılanın aksine, bebekler büyüdükçe birdenbire kendileri uyur hale gelmezler. Uykuya dalma da aynı yürüme, çatal kaşık kullanma gibi öğrenilen bir beceridir. Altıncı aydan itibaren bebeğinize uyku eğitimi verebilirsiniz. Bu zamana kadar kendi kendini sakinleştirme ve uykuya dalma konusunda sizin desteğinize muhtaç olan bebeğiniz artık bu becerileri öğrenmeye hazırdır.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeğinize uyku eğitimi vermek istiyorsanız, bir uyku rutini oluşturmanız ilk adım olmalı. Bebekler tekrarla öğrenirler, bu yüzden günlük rutinler onları rahatlatır. Her akşam uyku saatinde benzer aktiviteleri tekrarlarsanız bir süre sonra bebeğiniz uyku saatinin geldiğini önceden anlayacak ve vücudu uykuya hazırlanmaya başlayacak. Uyku rutinlerinde hareketli oyunlar veya uyarıcı çizgi filmler yerine, sakinleştirici aktiviteleri tercih etmelisiniz. Örneğin ılık bir banyo, ardından kucakta besleme, masal veya ninni, uyku öncesi için oldukça rahatlatıcı bir rutin. Rutin oluşturmak için 6. ayı beklemenize gerek yok. İlk aylardan itibaren her gece uyku zamanı benzer şeyler yapmaya özen gösterin.
Uyku rutinini uyguladıktan sonra bebeğinize kendi uykuya dalması için bolbol fırsat vermelisiniz. Sakin ve rahatlamış bir halde onu yatağına koyun ve yatağın yanına çektiğiniz bir sandalyede oturun. Eğer ağlarsa bir süre kendini sakinleştirebilmesi için buna izin verin. Bu beceri ancak deneyerek öğrenilen bir beceri. İlk ağladığında hemen onu kucağınıza alıp orada uyutursanız kendi başına keşfetmesine engel olursunuz. Ancak, ilk günlerde ona destek vermek de gerekli. Bir iki dakika ağladıktan sonra onu kucağınıza alıp sakinleştirmelisiniz. Sakinleştiği anda onu hemen yatağına yatırın ki uykuya orada dalmayı öğrensin. Uyku eğitimini bu şekilde verdiğinizde hem kendi başına yeni beceriler geliştirebilmesini sağlarsınız, hem de bu süreçte onu yalnız bırakmayıp destek olursunuz.


0 yorum:

Yorum Gönder