Çocuğunu Suça İtme !

09:50 No Comments

Günümüzde gittikçe artan suça itilmiş çocuk sayısından haberiniz var mı? Evet, Türkiye’de gün geçtikçe suça sürüklenen çocuk sayısı ciddi bir artış gösteriyor değerli okuyucular. Çocuklar göz göre göre suç işliyorlar ve gördüğüm kadarıyla kimse bu vaziyeti görüp daha dikkatli davranmıyor maalesef. Nasıl suça itiliyor çocuk? Bu soruya birkaç maddeyle cevap vermeye çalışacağım. Çocuk en çok ebeveyn davranışları sonucunda suça sürükleniyor. Onların tavırları, iletişimsizlikleri sonucu. Bu yüzden aile davranışlarına değineceğim.
Çocuğa daha küçükken ne isterse vermeye başlarsan; çocuk, herkesin onun geçimini sağlamakla mükellef olduğuna inanır.
Kötü sözler kullandığında gülersen; çocuk, kendisinin akıllı olduğuna, bu sözlerin iyi olduğuna inanır.
Onun düşünmesine, beynini kullanmasına izin vermiyorsun, peki bırak da çocuk kendi başına kaldığında, 18 yaşına geldiğinde bir şeyden habersiz mi karar versin?
Yerde bıraktığı her şeyi kaldırır, onun arkasını hep toplarsan; çocuk, her zaman sorumluluklarını yükleyecek birilerini arar.
Onun önünde sık sık kavga edersen; çocuk aile parçalanınca şaşırmaz, çünkü o süreçte çocuk parçalanmıştır zaten.
Ona istediği kadar para vermekten kaçınmazsan; çocuk, para kazanmanın ne demek olduğunu öğrenemez.
Tüm arzularını yerine getirirsen, kral gibi yaşatırsan; çocuk, istediklerini her zaman elde etmeye çalışacaktır.
Komşulara, öğretmenlerine, polislere vs. herkese karşı onun tarafında olursan; çocuk, hepsine karşı önyargılı davranacak ve onların hep yanlış yaptığına inanacaktır.
Sevgili ebeveynler herkes çocuğunun eksiksiz yetişmesini, iyi şartlar altında olmasını ister. Ama yukarıdaki tavırların nasıl düşünceler doğurduğunu gördük. Her şeyi öğreterek eğitmelisiniz çocuklarınızı. Onları sokağa iterek, işten vakit bulup ilgilenmeyerek, onu iyi eğitim alsın diye yarış atı gibi görerek, onun önünde tartışarak ona iyi bir gelecek sağlamıyorsunuz. Onu en tehlikeli yere sokağa itiyorsunuz. Çünkü onu bunaltıyorsunuz. Bu davranışlarınıza bir orta nokta bulmanın zamanı gelmedi mi sizce? Haydi, çağırın çocuğunuzu ve ona bugün nasılsın, neler yaptın deyin. Gerekirse oyun oynayalım deyin. Haftada bir kez tüm gün ona vakit ayırın ve suça itilen çocuk sayısındaki artışa bir nokta da siz koyun.


0 yorum:

Yorum Gönder