Kendisine güvenen güçlü çocuk yetiştirme önerileri

09:53 No Comments

Çocuğunuz utanganç, kalabalıkta sıkılıyor isteklerini dile getirmekte güçlük çekiyor. Bu durumdaki çocukların kendilerine güvenmesi ve daha güçlü bir kişiliğe sahip olabilmeleri için ailelere işe yarayacak bazı önemli öneriler:
Çocuğunuzu olduğu gibi sevin: Çocuğunuzu olduğu gibi sevdiğinizi gösterin. Ona davranışları ve başarısı için değil, sizin çocuğunuz olduğu için sevdiğinizi davranış ve sözlerinizle hissettirin.
Çocuğunuz sizin sözünüzü dinlemediğinde de, bağırdığında da ona sevdiğinizi gösterin ama davranışından dolayı ona kızgın olduğunu onun anlayacağı dil ve tonla anlatın. Çocuğunuzun devamlı olumsuz yönlerini değil, onun güçlü olduğu yönleri de görüp taktir edin. Ona inatçı olduğunu ama buna karşı çok iyi resim yaptığını veya spor yaptığını anlatın.
Çocuğunuza olan sevginizi fiziksel temas yolu ile göstermekten kaçınmayın. Çocuğunuzu sık sık öpün, sarılın onunla birlikte oynayın ve haşarılık yapın, onunla bol bol zaman geçirin. Çocuğunuzun ilgi alanlarına, hoşandığı şeylere karşı duyarlı olun.
Çocuğunuza her zaman çok sevdiğinizi söylemeyi ve bunu tekrarlamayı unutmayın. Çocuğunuzun duygularına önem verin ve saygı gösterin.
Çocuğunuzun duygularından emin olmaya çalışın. O hayır dediği zaman nedenini anlamaya çalışın. Mesala okula veya yuvaya giderken öpmek istemiyorsa zorla sizi öpmeyi zorlamayın. Çocuğunuzun bu gibi durumlarda kendisinin karar vermesine olanak verin.
Çocuklarınıza karşı asla yalan söylemeyin. Söylenen yalanlar çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi derin bir şekilde zedeler.
Çocuğunuza güvenin: Çocuğunuz tek başına bir şeyler yapmak istediğinde ona güvenin. Örneğin parkta sizin tehlikeli olduğunu düşündüğünüz ancak onun tırmanmak istediği yere çıkmasına izin verin.
Çocuklar kendi deneyimleriyle daha fazla tecrübe ve güven kazanır. Çocuğunuz ayakkabısını ters giydiğinde hemen düzeltmeyin. Bir kaç kez ayakkabıyı ters giyen çocuğunuz mutlaka ayakkabıyı ters giydiğini anlayacak ve kendisi düzeltecektir. Bu tür konularda anne ve babalar sabırlı olmalı.
Duygularınızı gösterin: Öfkeli olduğunuz zaman çocuğunuza karşı sahte gülümsemede bulunmayın. Bu hareketiniz çocuğunuzun kafasını karıştırır. En iyisi çocuğunuzu neden öfkeli olduğunuzu onun anlayacağı dilde anlatmaktır.
Çocuğunuzu övün ve teşvik edin: Çocğunuzun emein olmadığı durumlarda sizden alacağı ufak bir işaret onu cesaretlendirir. Çocuklarınızı överken gerçekçi olmayı da özen gösterin. Örneğin çocuğunuzun tam olarak gerçekleştiremediği bir eylemi ‘çok iyi yaptın’ yerine, Yaptığın kötü değildi diyerek söze başlayıp dah iyi nasıl yapılabileceği konusunda onu teşvik edebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder