Tuvalet Eğitimine Hazır Mısınız?

09:34 No Comments



Tuvalet eğitimikitaplar okumak,filmler izletmek (Haydi Elmo ile Tuvalete!), oyun oynarken bebekleri veya hayvanları tuvalete oturtmak ve tuvalette ne yapıldığını tek tek anlatmak onların bu yeni kavramla tanışmalarını sağlar. Çocuğunuz yeni herşeye ilgi duyduğu gibi tuvaletle ilgili de merak içinde olacaktır. Oynadığınız bu oyunlar sırasında tuvalete oturmak isterse onun merakını giderin ve bunu eğlenceli bir oyun gibi görmesini sağlayın. Ancak bir kez kendiliğinden tuvalete oturmak istedi diye bunu bir eğitim sürecinin başlangıcı gibi düşünüp sonrasında onu zorlamamak önemli. Çocuklar ancak hazır olduklarında bezi bırakırlar. Onları hazır olmadıkları birşeye zorladığınızda bundan uzaklaşmaları olası. Tuvaleti tanıtırken ona büyüdüğünde ve hazır olduğunda onun da sizler gibi burayı kullanacağını söyleyin. Böylece hem zamanlamayla ilgili kontrolün onda olduğunu hissedecek, hem de büyüdüğünü göstermekle ilgili motive olacaktır.
doğru zamanda başlanırsa kolaylıkla tamamlanan bir süreç. Erken eğitim denemeleri genelllikle uzun, yorucu ve sonuç vermeyen çabalara dönüşür. Bu yüzden, bir hazırlık dönemiyle başlayın. Konuyla ilgili eğlenceli
Tuvalet alıştırmalarına, onu günde bir iki kez aynı saatte tuvalete oturtarak devam edebilirsiniz. Bezini çıkarmak istemezse onu zorlamayın, önemli olan tuvaletini yapmasından çok tuvaletle tanışması ve bu konuda iyi hissetmesi. Orda otururken onla şarkılar söyleyebilir, bir kitap okuyabilirsiniz. Günlük rutinler çocukların yeni beceriler edinmesine yardımcı olur.


Tuvalet eğitimini kolayca tamamlayabilmeniz için çocuğunuzun bazı gelişim aşamalarını tamamlamış olması gerekir. Her çocuk belli fiziksel, zihinsel ve sosyal becerileri farklı yaşlarda edindiğinden, bezi bırakmak için net bir yaş söylemek doğru olmaz. Çoğu çocuk, hazır olma seviyesine bağlı olarak bu beceriyi 18 ay ila 36 ay arasında edinir. Doğru zamana karar verirken çocuğunuzu izleyip, hazır olduğuna dair işaretleri takip etmeniz önemli.
  • Fiziksel olarak çişi kakası geldiğinde farkediyor, bir süre bezi kuru kalabiliyor mu?
  • Zihinsel olarak o sırada çiş yapmakta olduğunu anlayabiliyor, bunu kelimeler veya işaretlerle anlatabiliyor mu?
  • Duygusal olarak bu sürece hazır mı?
  • Tuvalete oturma veya sifonu çekme fikrinden endişeli mi yoksa bezi bırakmakla ilgili motive mi?
Bu gibi işaretleri gözlemlediğinizde tuvalet eğitimine başlamayı düşünebilirsiniz. Önce çocuğunuzu bezi çıkarmakla ilgili hazırlayın. Artık o günden itibaren bezi çıkaracağınızı ve onun da herkes gibi tuvaleti kullanacağını, çişi kakası geldiğinde haber vermesi gerektiğini anlatın ve bezi çıkarın. İlk günlerde kazalar olacaktır. Tuvalete gitmeyi hatırlamadığında veya yetişemediğinde onu azarlamak yerine, kazaların olabileceğini, bir dahaki sefere tuvalete yapmaya gayret etmesini söyleyin. Kendini bu yüzden suçlu hissetmemesi, motivasyonunu kaybetmemesi adına önemli. Çişini veya kakasını tuvalete yaptığında maddi ödüller vermekten kaçının. Artık onun da büyüdüğünü ve tuvaleti kullanarak ne büyük iş başardığını söylemeniz onun için yeterli bir yüreklendirme olacaktır.
Eğer çocuğunuz birkaç günlük denemeden sonra kakasını tutmaya başlarsa, çişinin geldiğini söylemesine rağmen altına yapmaya devam ediyorsa veya tuvalete oturmayı ağlayarak reddediyorsa henüz hazır olmadığı anlamına gelebilir. Böyle durumlarda ısrarcı olmak yerine, eğitime ara verip bir süre sonra yeniden denemek daha doğru olacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder