Türkiye'yi, tümü öğrenci 22 takım temsil edecek

09:46 No Comments

Türkiye, dünya çapında binlerce öğrencinin daha az enerjiyle daha fazla yol gitmek için araçlar tasarlayıp ürettikleri Shell Eco-marathon Avrupa’ya katılımının 10. yılını kutluyor.

En az yakıtla en uzak mesafeyi kat etmek hedefiyle bu sene 30. yıldönümünü kutlayan Shell Eco-marathon Avrupa heyecanı ülkemizden yarışmaya 17 farklı üniversite ve 3 liseden katılacak 22 takımın İstanbul’da buluşmasıyla başladı.
21-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam 
şehrinde düzenlenecek olan ve Avrupa genelinde 30 ülkeden 230 öğrenci takımının katılacağı Shell Eco-marathon Avrupa’da bu yıl en yüksek sayıda takımla katılan ikinci ülke Türkiye.
Bu yıl Shell Eco-marathon Türkiye’de 10. yılını kutluyor. Shell Türkiye 10 senedir, Türkiye’de öğrencilerin kendilerini inovasyon, teknoloji ve mühendislik alanlarında geliştirmesine Shell Eco-marathon ile katkıda bulunuyor. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Shell Eco-marathon’a Türkiye’den 100’ün üzerinde takım ve 1000’e yakın öğrenci katıldı.
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell Eco-marathon hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Shell, dünyanın enerji ihtiyacını sorumlu bir şekilde karşılamayı hedefliyor. Bu anlamda Shell Eco-marathon’un Shell açısından çok önemli bir yeri var.”
Shell, Türkiye’de kurulduğu ilk günden bu yana hem ürün ve hizmetleriyle, hem de yürüttüğü sosyal projeler ile “toplumsal fayda yaratma” hedefini titizlikle uyguluyor ve Türkiye’nin sadece ekonomisine değil, sosyal ve kültürel gelişimine de katkıda bulunuyor. Shell Eco-marathon, bu kapsamdaki en önemli sosyal yatırımlarından biri olma niteliğini taşıyor. Yarışmayla öğrencileri inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek Türkiye’nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyleyen Erdem, Shell Eco-marathon’un gençlerin mühendislik ve tasarım yeteneklerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Erdem ayrıca, “Son on yıldır Türkiye’nin birçok farklı ilinden katılan takımların Shell Eco-marathon’da giderek artan başarısı, Türkiye’de yeni yetişecek mühendislerin otomotiv teknolojileri ve yakıt tasarrufu alanında elde edecekleri başarıların habercisi. 2015 yılında da İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Çorum, Kayseri, Manisa, Isparta, Kırıkkale ve Eskişehir’den katılacak 22 takım Türkiye’yi Shell Eco-marathon’da temsil edecek. Takımlarımıza güveniyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu.
Bu sene ülkemizden katılan takımlara bilgi vermek amacıyla Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Teknik Müdürü Gilles Vanier, toplantıya katılan öğrencilere Shell Eco-marathon’un amacı, özellikleri ve teknik kuralları ile ilgili bilgiler verdi. çevrci araçlar yarışıyor
Vanier, Shell Eco-marathon’a Türkiye’den katılan takımlarla ilgili yaptığı açıklamada: “2005’ten beri katılan takımların sayısında inanılmaz hızlı bir artış gerçekleşti. Fransa’dan sonra en çok takımla katılan ülke Türkiye.” dedi. Shell Eco-marathon’da takımların başarısının her geçen yıl attığını ve deneyimin çok önemli olduğunu söyleyen Vanier, Türkiye’den katılan öğrencilerinin heyecanının ve enerjisinin bambaşka olduğunu da sözlerine ekledi.
2015 yılında Shell Eco-marathon Avrupa’ya İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Facilis Electric Vehicle Group, İzmir Gediz Üniversitesi’nden G-TECH, Hacettepe Üniversitesi’nden Optimus, Hitit Üniversitesi’nden Pithana Hidromobil,Anadolu Üniversitesi’nden Hidroana, Marmara Üniversitesi’nden Hydro Marmara, Kırıkkale Üniversitesi’nden Hidrokale, Ankara Üniversitesi’nden High-Tech Community, Ankara Üniversitesi’nden Hitit Güneşi, Kalaba Anadolu Lisesi’nden Hidroket Jr , Yıldız Teknik Üniversitesi’nden AE2 Project Team, Boğaziçi Üniversitesi’nden BuAlert, Erciyes Üniversitesi’nden Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nden SSAL Mechanic Team, Ankara Üniversitesi’nden Hidroket takımı, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden HidroSafir, İstanbul Üniversitesi’nden Hidroist, Yeditepe Üniversitesi’nden Yeditepe Üniversitesi Eco-marathon takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Electric Vehicle Team ve Terakki Vakfi Özel Şişli Terakki Fen Lisesi’nden Team TERAKKİ katılıyor.
Shell Eco-marathon hakkında
Shell Eco-marathon, öğrencileri enerji verimliliğinin sınırlarını zorlamaya iten özgün, küresel çapta düzenlenen bir yarışmadır. Yarışma, öğrencilerin kendi tasarlayıp yaptıkları araçları test etmesine imkan veren bir platform sağlıyor. Genç insanlara, geleceğin bilim insanları ve mühendisleri olmaları için ilham veriyor.
Yarışma, yenilikçi problem çözme yaklaşımı, yaratıcılık ve ortak çalışma becerilerinin kullanımını gerektiriyor. Shell Eco-marathon, öğrencilerin ilk elden paha biçilmez beceriler ve bilgiler kazanmasını sağlayan özgün bir deneyim niteliğini taşıyor. Shell Eco-marathon her sene, Shell Enerji Labaratuvarı ve Gelişime Birlikte Güç Vermek forumu ile birlikte, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve enerji ile mobilitenin geleceği hakkında fikir alışverişi gerçekleşmesini sağlıyor.
Shell Eco-marathon Avrupa’da yaşları 16 – 25 arası değişen ve yaklaşık 30 ülkeden gelen geleceğin mühendis ve bilim insanları yarışıyor. Başarılarını ise 1 kWh ya da 1 litrelik yakıtla ne kadar mesafe gidebildikleri tayin ediyor. Shell yarışmayı Rotterdam’da düzenleyerek amaca uygun bir sokak rotasıyla halka yakınlaştırıyor.
Shell Eco-marathon Avrupa, Shell’in dünyanın artan enerji ihtiyacını sorumlu bir şekilde karşılama konusundaki çabalarının bir göstergesi. Aynı zamanda, öğrenciler, ortaklar ve kamuoyunu bir araya getiren Shell Eco-marathon, Shell’in işbirliği odaklı yaklaşımını da ortaya koyuyor.
Bu sene 30. yılını kutlayan Shell Eco-marathon Avrupa, art arda 4. kez düzenlendiği Rotterdam’da 21-24 Mayıs tarihleri arası izleyicilerle buluşuyor. Yarışma sırasında enerji ve teknolojinin geleceğiyle ilgilenen Avrupa vatandaşlarına ilham vermek amacıyla katılımcılar için birçok etkinlik de düzenleniyor.
Shell Eco-marathon, her sene ABD ve Asya’da da benzeri organizasyonlarla yer alan global bir etkinlik. Shell Eco-marathon Kuzey ve Güney Amerika 9-12 Nisan arası Michigan eyaletinin Detroit kentinde; Shell Eco-marathon Asya ise 26 Şubat – 1 Mart tarihleri arsında Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenecek.


0 yorum:

Yorum Gönder